Soul-legende Sadar Bahar op geslaagd openingsweekend Vice City @ HAVN Dam (04/03)

De officiële opening van HAVN Dam had heel wat upgrades in petto sinds haar testcase op oudjaarsavond. “De schoonste madame van ’t stad” opende uiteraard met haar lievelingskind Vice City, en stelde met een handig plannetje uit hoe het navigeren is door Antwerpens nieuwste evenementenzaal.

Een nieuwe ingang, nieuwe rokersruimte, nieuwe vestiaire, een grotere dansvloer én een Funktion-One geluidssysteem. Allemaal upgrades die van deze Vice City een topfeest moeten maken. Ook aan het drummen bij de toiletten is gedacht, gezien de dames ergens hoog in de toren terecht konden, en de boys in de kelder bij de sympathieke wc-non.

Abondance-resident Lucca verwelkomt de eerste funkers op de dansvloer. Vinylgewijs is het meteen aangenaam dansen in de Noorse Zeemanskerk en de eerste bezoekers zijn opvallend joviaal. Er wordt alvast geswingd op lekkere funk, trage latino’s en wereldse feelgoodsongs. Echt opzwepend kan je het voorlopig nog niet noemen, maar daarvoor dient de warm-up, zeker? Sowieso wel een eervolle vermelding voor het aanstekelijke Disco Power.

Een dikke twee uur na de aftrap van Vice City duikt de main man van de nacht opeens op tussen het publiek. Sadar Bahar ziet eruit als de pimp van de zaal en zijn publiek doet maar al te graag dienst als meisjes en jongetjes van plezier. De soul-legende van Chicago brengt zijn bekende Soul In The Hole-partijtjes uit de jaren tachtig naar Antwerpen.

Voor een ambassadeur van de strictly-vinyl beweging draait de man wel verdacht veel cd-tjes tussen de vinyl door. Je kan moeilijk al je platen meenemen op het vliegtuig, zeker? Maar ze knallen wel, die cd's. De eerlijke soul die achterbleef bij Lucca ontpopt zich bij Sadar tot een strakke discobeat.

Ondertussen verbreedt de organisatie van Vice City de dansvloer, wat broodnodig is met zoveel swingers op de dansvloer. En Sadar Bahar die stort zich verder in de diepe krochten der soul en funk met behulp van Clouds All Night Long en Jackie BeaversMr. Bump Man. Afsluiten doet de man met de door gospel beïnvloedde klassieker Stand On The Word. Antwerpen is net getuige geweest van een belangrijk stuk soulgeschiedenis. Amen.

Mede-organisator Arno Lemons en jong geweld Lil Lawaw wilden zich naar eigen zeggen niet met de knoppen moeien op het openingsfeest van HAVN Dam dus lieten ze het afsluitende werk over aan hun Vice City-maatjes Boats en Juicy. Die gaan verder op het elan van hun idool Sadar Bahar en laat de Zeemanskerk nog uitfunken op platen zoals I Wanna Love en Trouble Don’t Last Always. Cool!

Wie na deze geslaagde openingsavond meer wil zien van HAVN Dam  kan dit weekend terecht op Lucid waar de Noorse DJ Sotofett zes uur lang het beste van zichzelf zal geven. Over een klein maandje duikt de kerk onder in de wondere wereld van Atlantis met DJ Stingray en verder is het halsreikend uitkijken naar zaterdag 13 mei, die in het teken staat van vier jaar Vice City. Tot dan!

Ontdek meer...Event
Artiesten in dit artikel