Monkeylands grote stap naar Forty Five (11/03)

Afgelopen vrijdag zakten wij af naar Monkeyland, een house- en techno-event dat onlangs de grote stap naar de Forty Five zette. Deze avond stond er een RAAR-labelnight met niemand minder dan Louisahhh!!! en Maelstrom op het programma. Andere namen op de line-up: Vision Machine, NatasjaVertier, Many Moore en Digital Noise.

We zakten rond 23u af naar de Hasseltse venue waar Vertier al fijn de zaal stond op te warmen. Met de juiste tech-house plaatjes bewoog het volk al lichtjes mee, via een Daft Punk-sample wist hij de aandacht écht naar zich toe te trekken. Tijdens de laatste 10 minuten van Vertier zagen wij Louisahhh!!! en Maelstrom achter de dj-booth verschijnen, een gebeurtenis die ook Vertier niet ontgaan was aangezien hij het tempo met wat stevigere techno opvoerde. Eenmaal usb-sticks aangesloten waren en hoofdtelefoons gewisseld waren, begonnen de headliners van de avond.

De set van de Raar-labelbazen was er éen van ups en downs en veel genrewissels. Uiteraard werd er vooral techno gedraaid, maar af en toe kwamen ook genres als electro, house en acid aan bod. Vooral in het begin van de set werd er wat geëxperimenteerd om te zien welk genre het meest zou aanslaan.

Wat wij af en toe en toe wat misten in de set van was eigen werk. De typische donkere techno met Louisahhh!!!'s stem erover of de tracks vanop het label zelf. Naarmate de set vorderde werd deze donkerder, waardoor er ook wat meer leven in de menigte kwam. Ondanks dat deze duistere techno duidelijk aansloeg kozen Louisahhh!!! en Maelstrom plots om de new wave-tour op te gaan. 

Deze beslissing werd niet door alle fans gesmaakt, de meerderheid was duidelijk voor de techno gekomen. Het gedans viel dan ook wat stil en er werd een drankje gehaald of een sigaret gerookt. Rond half drie begon de zaal ook al wat leeg te lopen, hetgeen opvallend is voor een avond met zo een dikke line-up. 

Louisahhh!!! en Maelstrom voerden uiteindelijk het tempo van hun set het laatste halfuur weer op tot technoniveau. Mixgewijs zat hun set behoorlijk goed in elkaar, af en toe een effectje, speels gedraai met de knoppen, maar al bij al niets overweldigend. Hun laatste nummers waren een stuk donkerder dan de rest van de set, vooral hun laatste nummer (een duistere acid-track) maakte duidelijk indruk.

Ook Vision Machine genoot duidelijk van dit nummer. Hij en Natasja begonnen aan hun set en pakten het beter aan dan hun voorgangers. Er was meer interactie met het publiek en wij zagen ook veel meer genot tijdens hun set (de eeuwige glimlach van Ylli). Het volk dat er nog was kreeg alsnog de techno waarvoor het was gekomen, Vision Machine en Natasja pakten uit met een dijk van een technoset. Het is duidelijk dat dit duo goed op elkaar is ingespeeld en dat ze beiden gepassioneerd zijn door muziek.

 ©JVB photography

Al bij al was dit een geslaagde avond en wij gingen dan ook met vermoeide benen naar huis. Het is jammer dat de Forty Five op geen enkel moment volledig gevuld was, maar wij hebben er alle vertrouwen in dat het slechts een kwestie van tijd is voor Monkeyland de Forty Five uitverkoopt.

Foto's door JVB Photography.