Met Lefto, Tangram Records en Strictly Niceness op Listen! (31/03)

Listen! is een festival dat pas aan zijn tweede editie toe is en dat focust op innovatie in de elektronische muziekscene. Overdag focust het op workshops, documentaires en een vinylbeurs (onze review), ‘s Avonds is het dan de beurt aan optredens.

Vrijdagavond waren we te gast op Listen! in het Square Brussels Meeting Center, een festival dat vorig jaar het levenslicht zag en dat focust op innovatie binnen de elektronische muziekscene. Geluisterd hebben we, maar de organisatie was duidelijk de focus op het bekijks niet verloren. Een gigantische glazen kubus, midden ten hartje Brussel, meer bepaald Kunstberg, waar Lefto & Friends, Tangram Records en Strictly Niceness drie podia voor zich namen.

Drie podia waar Benji B, Mr. Mendel, Flako, Le Motel, Kurtis Lo, Le 77 en vele anderen voor het muzikale geweld zorgden. En er viel echt wel van muzikaal geweld te spreken, want de clashende sounds van de Lefto & Friends-stage met de Tangram Records Stage zorgden spijtig genoeg voor pijn aan de oren. En dat er teveel kwaliteit op de stages stonden waardoor we onmogelijk onze aandacht voldoende konden spreiden, wat eerder een luxeprobleem is. Het muggenziften stopt nu, beloofd.

Lefto & friends

Op de Lefto-stage viel vooral Le 77 ("zeven sept") op. Een groep Brusselse rappers waar we geen woord van verstonden, maar door de enorme energie van de twee mc’s die het publiek enorm opzweepten, konden we niet anders dan hier te blijven kijken en genieten.

Daarnaast viel de rustige set van Benji B op, waar we duidelijk meer van verwacht hadden. Zijn set op het Horst Festival van 2015 ligt ons nog vers in het geheugen en de intensiteit waar hij toen mee uitblonk, was nu omgezet in een rustige set met een grote house- en soulfeeling waar sporadisch eens wat hard hiphop-werk in gehoord kon worden. Niet geschikt voor de ultieme rave animals, ideaal voor crate diggers en de stille genieters.

Dan was Kurtis Lo toch net dat tikkeltje harder. De Brusselse artistieke duizendpoot draaide het hardere hiphopwerk, met jazzy en funky beats, voor ons onmogelijk om op stil te staan. 

Strictly Niceness

De zaal van het concept van de Brusselse DJ Kwak was akelig leeg bij momenten, maar door de warme muziek van Kwak en vooral Mr Mendel, plus de zeer uitgebreide dansrepertoires van de wel aanwezige gasten voelde de ruimte toch niet ongemakkelijk kil aan.

Toegegeven, wij staan ook net iets liever tussen 100 knappe vrouwen en mannen, die allemaal tot zwetens toe dansen en schuren op de funky ritmes, maar jammer genoeg mocht het deze vrijdagavond niet zo zijn. Mr Mendel, één van Amsterdams beste selectors,speelde een zeer sterke set. Funk, soul en house was in overvloed aanwezig en de ongemakkelijke danspasjes werden uit de kast gehaald.

Tangram Records

Oké, we zouden niet meer muggenziften, maar het grootste nadeel van de Tangram-stage was het clashende geluid dat van de Lefto. Een groot nadeel voor de (soms) zo chaotische beatmakers op deze stage. Desalniettemin zeer sterke sets gehoord van Shungu, Flako en Bcote. Die zelfs zijn toverfluit meenam en ons zeer hard verraste.

Foto's © Daniil Lavrovski in opdracht van Red Bull Elektropedia