Veelbelovende preparty DGTL Amsterdam (14/04)

‘Preparty’ is een understatement als we het hebben over de openingsnacht van het Amsterdamse DGTL Festival op de NDSM-Werf. Met vierenzestig synchrone moving heads, vijf grote meneren van deejays en een geweldige liveset van Mathew Jonson slaagt het festival erin om een gigantische loods om te toveren in een gezellige club. DGTL Festival Amsterdam, we zijn vertrokken.

Pascal Terstappen oftewel Applescal kan aftrappen met een Amsterdamse thuismatch. Terwijl de man twee uur de tijd heeft om het vroege publiek op te warmen, laat een enorm leger moving heads boven onze hoofden ons in spanning afwachten. De lichtmixers houden het voorlopig nog op een standaard programma, terwijl Applescal hier en daar toch al een gepersonaliseerd effectje verdient. De Amsterdammer bewijst dat zweverig epos en harde rauwe klanken geen tegengestelden hoeven zijn. Wanneer Patrice Bäumel en Nuno Dos Santos klaar staan om over te nemen plaagt Applescal zelfs al met lichte distortion. Mooie opwarmer.

Met Patrice en Nuno blijft het oranje boven achter de draaiknoppen. Het duo legt meteen een klassieke tranceplaat op waaronder een hedendaagse baslijn schuilt. Bäumel en Dos Santos laten het publiek nog eens proeven van een echte back-to-back set, waarin je de persoonlijke stijl van elke deejay heel duidelijk kan onderscheiden. Nuno zet vooral in op de donkere kelderplaten, terwijl Patrice instaat voor de zomerse jingles en meeslepende vocals. Opnieuw een mooie set.

De verwachtingen van de Italiaanse DJ Tennis liggen niet altijd even hoog. Onterecht, zo blijkt, want de man ontpopt zich op de preparty van DGTL tot beste deejay van de avond. Een aarzelende start met diepe donkere platen evolueert al snel naar een melodieus knalfestijn. Ondertussen doen de moving heads en stroboscopen ook hun werk en pauzeert Tennis zijn set regelmatig met breaks en bleeps. Nog een beetje distortion erbij en we wanen ons bijna op een electropartijtje in 2007. Lekker, hoor.

Bij de liveset van Mathew Jonson lagen de verwachtingen dan weer wel torenhoog. Altijd gevaarlijk om met die ingesteldheid een optreden mee te pikken, maar Jonson lost de verwachtingen netjes in. Meer zelfs, de man slaagt erin om met cimbalen en acid de Generator-loods volledig in brand te zetten. Mede dankzij zijn herwerking van Detroit-classic Good Life. Een absolute aanrader dus voor het Vollt Loves Summer Festival, wanneer hij terugkomt naar de NDSM-Werf in Amsterdam.

Waar Frank Wiedemann vorig jaar nog de hoofdvogel afschoot op de preparty van DGTL, is het nu de beurt aan zijn maatje Kristian Beyer om als Âme aan te treden op het festival. Als deejay de liveset van vorig jaar overtreffen, is een onbegonnen zaak. Toch levert Beyer een sublieme dj-set af die in het teken staat van laidback techno en zweverige melodieën.

DGTL Amsterdam levert een geslaagde nacht af met vijf optredens die stuk voor stuk goed waren. Dat soort avonden zijn uitzonderlijk in het bruisende wereldwijde nachtleven, wat ons betreft. En nu nog even bekertjes rapen om credits te verdienen voor de rest van het festival. Er kan helemaal niks meer mislopen dit weekend.