Idealism van Digitalism wordt 10 jaar!

Op 9 mei is het exact tien jaar geleden dat de toen piepjonge Jens Moelle en Ismail Tuefekci, aka Digitalism, hun eerste langspeler, Idealism, uitbrachten. Ze konden het toen niet weten, maar Idealism zou een speciaal plaatsje in de geschiedenis van de elektronische muziek verwerven. Deze langspeler was trouwens het startschot voor een lange reeks releases van andere artiesten, die van 2007 hét jaar van de electro zouden maken.

Op Idealism staan klassiekers als Pogo en Idealistic, tracks die wij voor eeuwig zullen associëren met onze onbezonnen tienerjaren, zwoele festivalzomers en DJ-sets tegen een ondergaande zon. Vooral Pogo kende een groot succes en was ook te horen in verschillende reclamespots en videogames, waaronder Fifa 2008, Need For Speed: ProStreet en Just Dance 2

Moelle en Tuefekci wisten op dit album als geen ander de brug tussen rock en electro te slaan, getuige tracks als Anything NewThe Pulse en Idealistic. Met hun frisse, energieke beats stonden ze op zowat elk zomerfestival naast artiesten als KlaxonsBoys Noize en Justice, zo ook op Pukkelpop 2007.

Nog enkele tracks die wij voor altijd een warm hart zullen toedragen zijn Moonlight, een rustigere track waarbij een zorgeloze robotstem de woorden 'No Tomorrow, Keep It'  scandeert, en Digitalism In Cairo. Deze laatste is een pompende song die opent met heerlijk knarsende electrobassen en door een vakkundig ingebouwe sample van The Cure's Fire In Cairo naar een opzwepende climax opbouwt. 

De heren hebben met hun recentere albums het succes van Idealism nooit kunnen evenaren, toch brachten ze in de loop der jaren nog heel wat puik werk uit. Wij lijsten nog vijf van onze favoriete, niet op Idealism staande, Digitalism-nummers op:

Utopia

Een track van hun laatste album, Mirage, waarop ze hun Idealism-niveau met gemak nog eens halen. Utopia is het soort track dat je terugbrengt naar tijden uit je jeugd, ondanks het feit dat er toen nog lang geen sprake was van dit nummer. Deze is overigens ook regelmatig te horen in sets van Joris Voorn, dat is nooit een slecht teken!

 

MØ - Pilgrim (Digitalism Remix)

Iets commerciëler dan we van de Duitsers gewend zijn, desalniettemin een zeer puike track!

 

Daft Punk - Technologic (Digitalism Remix)

Als een groots duo een nog grootser duo onder handen neemt dan weet je dat je iets mooi krijgt. Deze remix van Daft Punks klassieker Technologic, die al in 2005 uitkwam, is een mooie voorbode van de Digitalism-sound  die van Idealism een klassieker maakte. Wie fan is van deze remix kan zeker ook de Vitalic-remix van Technologic eens beluisteren.

 

Cajuan - Dance, Not Dance (Digitalism Remix)

Nog zo een oude klassieker, die wij overigens leerden kennen van op een CD van Dr. Lektroluv (Live at Extrema Outdoor 2006), een CD waar hun track Digitalism In Cairo ook al op te horen is. Het zou trouwens niet de laatste keer zijn dat de heren van Digitalism op een mixalbum van de groene dokter verschijnen.

 

Digitalism - Homezone (The Proxy Remix)

I have the biggest party ever at home... De Russische electrotsaar Proxy maakt van Homezone een ware festivalhit in Proxy-huisstijl: zware beats zoals ze alleen in moedertje Rusland gemaakt worden.