Temperaturen lopen hoog op @ bitter in Trix (27/05)

De geluidskwaliteit en de lichtshow staan weer op toppijl in Trix Club voor de tweede editie van bitter. Na een eerste geslaagde editie met onder andere The Field en Weval staan deze keer Jacques Greene en Dark Sky in capitalen op de affiche van het experimenteel electronica-concept. Met bitter spreekt Trix de meerwaardezoeker aan. Enkel elektronische live-optredens van de meest interessante bits en bites van het moment.

Brusselaar Haring staat te popelen om van start te gaan wanneer het eerste publiek zijn aantrede maakt in de Club. Software en controllers zijn zijn wapens van keuze. Het is daarmee dat de man het publiek intrigeert met zweverige synthgeluiden. Met zijn kersvers album In Spaces heeft Haring enorm veel furore gemaakt op heel weinig tijd. Zo getuige zijn knappe passages in Brussel en nu dus ook Antwerpen. Overheersende synths en meeslepende beats maken zijn recept. Op die manier passeren onder andere Who They Wish We Were, Vapur Town en het door Bonobo-doordrongen Brussels, Pt. I als afsluiter. Geweldig knappe set.

Ondertussen is het zweten in een hittegolf waardoor het gezellige terras van Trix veel aantrek heeft tussen de optredens. Om te verfrissen moet er af en toe ook langs de Bar gepasseerd worden waar een zekere Stijn Hoebeke aka Sixsixsixties achter de draaitafels staat. Het brein achter het Antwerpse feestconcept SPEK (passeerden onder andere Nick Höppner en Cleveland) staat bekend om zijn eclectische mix van funk, disco, wereldse electronica en duister gedreun maar vandaag zet hij alles in op dat laatste. Tussen de optredens door en op de afterparty is het met Sixsixsixties genieten op donkere keldermuziek, vette beats, stevige breaks, dubbele basdrums en snerpende acid. Hij doet dat goed.

Van software, MIDI-controllers of platen geen spoor bij de Britse heren van Dark Sky. Matt Benyayer en Thomas Edwards brengen hun analoog geweld na grote successen in eigen land en ettelijke Boiler Rooms eindelijk mee naar België. Met een leger aan knoppenbakken en keyboard lanceert het duo een stevige minimalset doorheen Trix. Met zeer gelaagde muziek zoekt Dark Sky het evenwicht op tussen diepgang en knettergekke solostukken met scherpe geluiden en hoge kicks. Wanneer de toonschommelingen vanuit het keyboard klinken tijdens JJJ, is er zelfs een notie Booka Shade te horen. Eindigen doet het duo dan weer met een portie punkelectro alsof het terug tien jaar geleden is. Opzwepende shit.

Het is nog steeds puffen van de warmte wanneer main man Jacques Greene op het punt staat zijn set te starten. De Trix-meisjes moeten dan ook het bomvolle terras aanmanen om terug naar binnen te gaan voor de headliner van de avond. Zoals een liefhebberspubliek het betaamt gaat het gehoorzaam naar binnen en staat het ineens voor de kale knikker van Jacques Greene.

Door zijn recente remix op Flume en MNDRs Like Water klinkt Greene toch iets duisterder dan verwacht. En dat is goed zo. Na een atmosferische intro gaat de Canadees zelf de Haring-tour op met meeslepende synthesizers. Ook technisch gezien volgt Greene het voorbeeld van Haring door het gebruik van software en controller. Met het verschil dat de Canadees niet kan stoppen spelen met zijn effectenbakken. Mooi om te zien.

Zoals Dark Sky houdt Greene het ook behoorlijk stevig maar zorgt voor de primeur van de avond: vocals. Het duistere gedreun maakt almaar meer plaats voor breaks en future beat à la Hudson Mohawke, waarmee de man ook al samenwerkte. Naarmate het einde van zijn set haalt Greene de urban vibe terug uit zijn set en werpt hij het ritme omhoog met deephouse zoals we het gewoon zijn van bijvoorbeeld Midland en Breach zoals in Real Time. Een propere set met verschillende invalshoeken, met een persoonlijke voorkeur voor het eerste van drie afgebakende delen.

Trix kan tevreden zijn dat er nog steeds een publiek is voor niet voor de hand liggende elektronische live-acts. Hoewel een verschroeiende hittegolf geen geschenk is als je met duistere electronica het publiek van je terras wil lokken. In het najaar is de kans op een hittegolf net iets kleiner, klaar voor bitter 3 dan? 

Ontdek meer...Event
Artiesten in dit artikel