Cross van Justice wordt 10 jaar oud!

Het is vandaag exact tien jaar geleden dat de heren Gaspard Augé en Xavier De Rosnay hun legendarische album Cross op het toonaangevende Ed Banger Records (dat nog niet lang geleden zijn 100e release vierde) uitbrachten. Als de Simian-samenwerking We Are your Friends, die een wereldhit werd, de vonk was voor die het begin van hun carrière markeerde dan was Cross de jerrycan vol benzine die over dit vlammetje werd gesmeten: Justice veroverde de wereld.

 

Op 11 juni kwam Cross uit, en dat zal iedereen geweten hebben. Van noord naar zuid en van oost naar west, overal en op elk radiostation werden de fransozen gedraaid. Terwijl tracks als DVNO en D.A.N.C.E. (en dan vooral de MSTRKRFT-remix van dit nummer) vooral door radiostations gesmaakt werden kon je ook geen dj-set meer horen zonder tracks als Stress of Phantom Pt. II erin op te vangen. De videoclip van het nummer Stress bracht overigens de nodige commotie met zich mee. In deze clip is een pak zinloos geweld en vandalisme te zien hetgeen erin resulteerde dat de clip van Stress van TV gehaald werd. 

 

Na de release van dit album ging Justice uiteraard op tournee, waarbij ze in 2007 ook op Dour passeerden. Van de op Cross volgende tournee maakten ze een absurde documentaire met een bijhorend live-album, genaamd A Cross The Universe. Dat ze zich geamuseerd hebben blijkt hieruit meer dan duidelijk.

Veel van de remixes die van tracks op Cross gemaakt werden schopten het zelf tot grote nummers in het electro-genre, wij lijsten alvast onze top drie op!

1. Phantom Pt. II (Boys Noize Turbine Remix)

Electrokoning Boys Noize releaste in 2007 zelf ook zijn iconische album Oi Oi Oi en maakte tal van remixes. Deze Turbine Remix van Phantom Pt. II bleef jarenlang unreleased maar werd in 2012 dan toch uitgebracht op The Remixes: 2004 - 2011. Wie de man op Pukkelpop 2008 aan het werk zag kreeg de eer om deze live te horen. 

 

2. Waters Of Nazareth (Erol Alkan Remix)

Rauwe electro van de hand van de Londense Erol Alkan, niet minder dan vernietigend uit de juiste soundsystem.

 

3. Phantom Pt. II (Soulwax Remix)

Als de broertjes Dewaele met je werk aan de slag willen dan kan je er vanop aan dat je goed werk geleverd hebt. De jongens van Justice zijn overigens te zien in Part Of The Weekend Never Dies, nog zo'n geschifte tourleven-docu uit 2008, maar dan van over Soulwax/2manydj's. Hierin horen we Tiga deze track trouwens ook uitgebreid bestoefen, dat kan ook tellen!