Dit was Lente Kabinet 2017! (27/05)

Op zaterdag 27 mei vond de 6e editie van Lente Kabinet plaats in Het Twiske te Amsterdam. Het eendagsfestival is het kleine broertje van Dekmantel en dat was te zien aan de line-up. Op ons programma stonden Boo Williams, Soichi Terada (live), Sadar Bahar, Antal, David Vunk, Konstantin, The Black Madonna en Palms Trax.

Eenmaal gearriveerd gingen we via het cashless systeem ons bandje opladen met zetels, we zijn ten slotte op een kabinet. Het is een handige aanpak maar de lange rijen waren wel wat minder, een paar oplaadpunten meer zouden zeker weten welkom zijn geweest. Na een drankje te gaan halen pikten we het laatste kwartier van Boo Williams nog snel mee in de tweede kamer.

Boo draaide nog wat lekkere houseplaten afkomstig uit Chicago, de vaart zat er al goed in. De tent stroomde langzaam maar zeker vol voor opvolger Soichi Terada.

Deze altijd gelukkige Japanner begroette ons met een yoga-buiging en opende met Saturday Love Sunday, een eigen productie met een hiphopbeat, belaagd met synthesizers. Na dit nummer begon hij al snel het tempo op te bouwen naar een meer house-achtige vibe. Het grootste echte live aspect aan dit optreden was de Korg Kaossilator, een geel doosje waarmee je synths aanstuurt met een touch pad. Leuk om te zien maar soms was het net wat te veel. In de set kwamen ook veel bekende samples voorbij, zoals de Beatles en Lenny Kravitz die werden omgetoverd in een 90's house track! Als afsluiter nam hij een eigen gevouwen origami poppetje en liet hem de laatste nummers mee karaoken.

Na deze gezellige live set verhuisden we naar de DJ Broadcast-stage waar Sadar Bahar heerlijke funkplaatjes aan het draaien was. We pikten de helft van zijn een set vol met soul mee. Met een rotary mixer en bakken vol singles ging hij aan het werk, terwijl hij zijn voorhoofd voortdurend veegde met een handdoek voor elke overgang, het was tenslotte 32°. Deze stage was zeker niet de grootste, maar het paste perfect in het plaatje, de gezellige sfeer die er werd gecreeërd door de muziek en het publiek was machtig!

Na de set van Sadar gingen we op zoek naar een hapje om te bekomen. Vele foodtrucks kregen hun eigen terrein waar horden mensen stonden aan te schuiven, soms iets te lang. Maar geen erg, we keerden terug naar het DJ Broadcast-podium waar Antal al de fijnere discoplaten uit de kast haalde. Hij schakelde veel om, de set ging van hardere house naar funk en andersom. We misten zo wel een beetje structuur.

Qua setting en techniek kon het wel zeker tellen, de zonnestralen schenen door de bomen en Antal voelde dat het tijd wasvoor een iets bekender plaatje. Toen hij deze in de mix toverde volgde er een stevig gejuicht voor de Rush Hour-dj.

Onderweg naar De Eerste Kamer hielden we nog een stop bij David Vunk. Met sigaret in de mond stond deze dj in ondergoed mee te springen, zijn energie sprong duidelijk over op het publiek. Een prachtige set en zeker een aanrader voor als je hem ziet verschijnen op een line-up, je zal het niet snel vergeten!

Voor het wat diepere werk gingen we naar Konstantin, lid van Giegling. Een melodische techhouse dj set die net zo goed een live set kon zijn, de techniek zat zo goed in elkaar dat je amper hoorde wanneer het volgende nummer erin werd gemixt en het vorige verdween. Met perfect getimede effecten en zweverige tracks liet hij ons dromen. Naar het einde van de set toe begon hij zich meer richting house te richten, perfect voor The Black Madonna.

Het vrouwelijk geweld voor onze avond had moeilijkheden met haar vlucht naar Amsterdam en had daarom maar een privé-jet geboekt, alsof het niets is. Haar set bleef in het verlengde van Konstantin, iets harder dan dat we gewoon zijn van haar. Er passeerde wat hardere house en acid maar we zagen vooral dat het publiek er zin in had. Na één uur van The Black Madonna besloten we dan toch maar om naar Palms Trax te gaan, haar set was net niet dynamisch genoeg om ons te blijven boeien.

We gingen richting De Tweede Kamer voor Palms Trax, hij had duidelijk het geweld dat wij zochten om nog een laatste dansje te placeren. Er zat een leuke opbouw in die het publiek smaakte, nummer na nummer werd deze knaap aangemoedigd. De sfeer onder de tent was subliem, zonder speciale lichteffecten creeërt Lentekabinet een unieke stemming waar je wel blij van moet worden. Toen Palms Trax de S Tone mix van Everything van Montego Bay draaide in combinatie met andere disco-klassiekers, ontplofte de tent. Een prachtig einde van een warme maar vooral uitstekende dag.

Foto's door Yannick van de Wijngaert.