Paradise City: het groenste festival (23-25/06)

Op 23, 24 en 25 juni gaat in Steenokkerzeel het festival Paradise City door. Eerder konden wij al de indrukwekkende line-up van dit evenement bekendmaken, naar onze mening éen van de sterkere die wij dit jaar al zagen. Met namen als ÂmeReconditePatrice Baumel en Omar S op de roster kan deze editie niet anders dan een goede worden.

Paradise City verdient echter niet alleen complimenten omwille van de knappe line-up, het festival doet ook grote inspanningen om zo groen mogelijk te kunnen draaien. Vorig jaar kwam alle elektriciteit op de camping al van zonne-energie, werd er geen gebruik gemaakt van bonnetjes en flyers om de afvalstroom te beperken en werd er gebruik gemaakt van vacuümtoiletten om waterverspilling en chemicalieëngebruik tegen te gaan. Dit zijn bovendien maar enkele van de mooie doelstellingen die vorig jaar gerealiseerd werden. 

Ook dit jaar werden er weer een aantal mooie initiatieven genomen om de ecologische voetafdruk van het festival zo klein mogelijk te houden. Zo zal het festival de volle drie dagen draaien op generatoren die geen CO2 uitstoten, er zal hiervoor gewerkt worden met generatoren die draaien op biobrandstof van GoodFuels.

Verder gingen de organisatoren als eerste Belgische festival een samenwerking aan met Eneco om gebruik te kunnen maken van een Smartflower, een bloemvormige mast met zonnepanelen die meedraait met de zon om zo een maximum aan energie te kunnen genereren. Nog zo'n primeur is het gebruik van de Green Battery, deze batterij zal gebruikt worden voor de stroomvoorziening van het fesivalrestaurant en wordt enkel opgeladen met schone energie. 

Ook op vlak van afvalverwerking is dit festival er één om een voorbeeld aan te nemen. Zo zullen de borden en het bestek volledig biologisch afbreekbaar zijn. Het is ook de bedoeling om alle voedingsresten te converteren tot biomassa. 

Tenslotte werkt Paradise City ook samen met Uber om carpooling aan te moedigen, festivalgangers die met drie een Uber-taxi nemen krijgen hierbij €25 korting op hun rit. Bovendien rijden deze taxi's (enkel voor de terugrit) ook buiten Brussel.

Na het lezen van deze mooie alternatieven rest er ons niets anders dan de organisatoren van Paradise City lof te geven voor hun inspanningen, hier kan een voorbeeld aan genomen worden!