Elektronische toppers op Jazz Middelheim (4/8)

Jazz Middelheim is dit jaar toe aan haar 36ste editie en ook dit jaar staan er weer enkele pareltjes op de affiche. Wij stellen enkele artiesten van vrijdag 4 augustus voor.

Als opener van de dag staat Portico Quartet geprogrammeerd. Het Londens collectief werd eerder al genomineerd voor de befaamde Mercury Prize, de prijs voor beste album van Groot-Brittanië, Schotland en Ierland. Niemand minder dan Peter Gabriël zelf lijfde hen in op zijn Real world Label. 

Portico Quartet maakt experimentele jazz. Ben je fan van BadBadNotGood, GoGo Pinguin en STUFF. ? Dan is dit een optreden dat je zeker niet mag missen op Jazz Middelheim! Ook voor fans van Radiohead en Flying Lotus is dit een aanrader. Het kwartet brengt op 25 augustus een nieuw album uit, op Jazz Middelheim kunnen we ons dus ongetwijfeld verwachten aan een voorsmaakje van dit nieuwe materiaal.

Aan het einde van de dag kunnen we ons verwachten aan kippenvel, want niemand minder dan The Cinematic Orchestra zal  de Main Stage van Jazz Middelheim afsluiten! De band, geleidt door Jason Swinscoe en ingeschreven bij Ninja Tune, beheerst de kunst om jazz een geweldige hedendaagse sound te geven.

In hun sets maken ze steeds gebruik van een mix van samples en improvisatie, dit doen ze zo vlot dat het soms moeilijk te zeggen is waar de productie stopt en de improvisatie start.

The Cinematic Orchestra is om deze (en ongetwijfeld ook andere) redenen één van de meest gerespecteerde Britse acts van de voorbije jaren. Sinds hun oprichting in 1999 brachten ze drie albums uit en een vierde is op komst. Ongetwijfeld zullen we enkele nummers uit dit album kunnen bewonderen in hun set! 

De JM Club Stage zal op 4 augustus worden ingepalmd door Chantal Acda. Ze kreeg de kans om vier sets samen te stellen en het resultaat valt zeker te smaken. Voor haar eerste performance van de dag neemt ze Arc Sonore mee, een expermimenteel mannenkoor dat alle grenzen aftast en op zoek is naar een nieuwe invulling van Acda's muziek. Wij zijn benieuwd wat dit zal opleveren.

Een andere naam die Chantal Acda meeneemt naar het Antwerpse Park Den Brandt is Bill Frisell, een artiest die met zijn gitaar te horen was op één van de albums van Acda.

Dat de twee elkaar nog zouden spreken na deze samenwerking, was niet voorzien, maar de artistieke charme was zo groot dat de twee er nu een bijzondere verbondenheid en vriendschap op nahouden. Die gevoelens zullen we zeker ook kunnen voelen tijdens hun optreden.

Dit waren onze aanraders voor Jazz Middelheim op 4 augustus. Naar wie kijk jij het meest uit?