Dour Festival 2017 - plannen en knopen doorhakken

Het ondertussen meer dan legendarische Dour Festival is al enkele jaren aan het sleutelen in haar podia en terreinopstelling. Ook dit jaar zien we weer een aantal drastische aanpassingen in onze favoriete gemeente aan de Franse grens. Welkom in Dour!

De oorden van verderf

Een podium minder dit jaar, Dance Hall is niet meer, het welgekende La Petite Maison Dans La Prairie neemt haar plaats in zodat op diens klassieke locatie meer ruimte voorzien is voor de festivalchillers. Ook Cannibal Stage zag vorig jaar het licht aan het einde van de donkere grot. Maar hardrockers en technoknallers, wees niet getreurd. La Caverne staat namelijk garant voor - exact! - hetzelfde.

Jupiler Boombox staat opnieuw paraat, Le Labo laat u wederom de acts van overmorgen ontdekken en het grote grasplein dat sinds vorig jaar voor The Last Arena ligt, krijgt exact dezelfde invulling (hopelijk mét delaytorens deze keer). Ook Dub Corner is nog steeds van de partij en een uitgebreide Green Zone en de Special Beers stand lonkt opnieuw de minderwaardezoeker. Voor de non-stop feester is er uiteraard nog steeds De Red Bull Elektropedia Balzaal, die dit jaar een volledig nieuwe inkleding krijgt.

Op weg naar het festival

Het hartelijk uitlachen van de minderfortuinlijken die op Camping D slapen, is niet meer. Iedereen gelijk voor de wet vanaf heden, er is maar één camping! Ook in de helse tocht tussen camping en festival is gesnoeid en het beste nieuws moet nog komen - de metalen wandelbrug is niet meer. Elke sprokkel energie kan integraal naar de danspasjes gaan. En de edele hefsport, uiteraard.

De muziek - harde keuzes maken

Wie denkt dat er minder knopen moeten doorgehakt worden omdat er een podium minder is, komt bedrogen uit. Met acts zoals NASPendulumDie Antwoord en Nina Kraviz heeft Dour opnieuw één van de sterkste line-ups van het festivalseizoen aan elkaar geknoopt. Laat ons zo vrij zijn om u een duwtje in de rug te geven bij de hardste dilemma’s op het programma.

A-Trak vs Vandal (woe - The Last Arena / Jupiler Boombox)

Slechts twee afsluitende acts op de woensdag of zogenoemde preparty van Dour en het spel zit al op de wagen voor de urban-fans. Liefhebbers van reggae dancehall en opzwepende beats kiezen uiteraard resoluut voor Vandal, grondlegger van het legendarische collectief Kaotik. Diezelfde fans zijn wellicht op de hoogte dat electrolegende A-Trak (ook bekend als halve trouwboek van Duck Sauce) zich al enkele jaren in de hiphop en urban-sferen begeeft. Onze tip? Schipper over en weer, ze spelen allebei meer dan een uur. Maar sluit af bij A-Trak, al is het maar voor de sfeer op het hoofdpodium.

Vitalic ODC live vs Dubfire (don - The Last Arena / La Caverne)

Dat is kiezen tussen een Iraans-Amerikaanse legende uit de minimale technowereld en een Franse god uit het electrotijdperk. Met pijn in het hart geven wij als muziekliefhebbers altijd de voorkeur aan liveshows, waardoor Dubfire afvalt. Zeker als je weet dat die van Vitalic garant staat voor een visueel spektakel en een explosieve setlist vol hits van weleer. Fuck Fuzz, wij willen techno! Even goed, Dubfire it is.

Christian Löffler live vs Karenn live (don - Le Labo / La Caverne)

Meteen na het eerste groot dilemma op donderdag biedt er zich al een tweede aan. Het argument van de liveshow geldt niet meer aangezien Christian Löffler en Karenn (Blawan en Pariah) allebei hun knoppenbakken meenemen naar het festival. Voor uitgesproken fans van analoog technogedreun of onvoorwaardelijke liefhebbers van dromerig epos, is deze keuze snel gemaakt. Wij raden het laatste aan bij Löffler, aansluitend kan er sowieso nog geknald worden tijdens de set van Dax J, die overneemt van Karenn.

Superpoze live vs Crystal Castles (vrij - Le Labo / La Caverne)

Met de iets meer ingetogen - dan haar exentrieke voorgangster - Edith Frances aan de vocals ontstond er behoorlijk wat twijfel bij de fans van Crystal Castles. Hun bijzondere passage op Pukkelpop vorig jaar snoerde die fans meteen de mond. Crystal Castles neemt je mee naar een kermis waar het zowel genieten is van de botsauto’s als de liefdeszwaantjes. Superpoze zet dan weer enkel in op dat laatste. Allebei geweldige shows, de keuze hangt af van de romantische bui van je lief - al dan niet in wording.

De La Soul + liveband vs Shobaleader One (zat - The Last Arena / Jupiler Boombox)

Het legendarische hiphop-collectief De La Soul leeft nog steeds, dat bewees het onlangs door zijn bombastische verschijning op GorillazDemon Dayz Festival. En dat was dan nog maar een veredelde dj-set, laat staan wat dat met een liveband teweeg moet brengen? Maar dat laatste is een argument dat nog beter opgaat voor Squarepusher en zijn elektronische jazzband rond Shobaleader One. Fans van Floating Points, Badbadnotgood en STUFF. houden zich maar beter vast aan de takken van de bomen. Voor misschien wel het beste concert van Dour 2017?

Naâman vs Roméo Elvis & Le Motel vs Lone live (zon - The Last Arena / Jupiler Boombox / La Petite Maison)

De zondag van Dour is naar goede gewoonte iets rustiger, maar dat blijkt dit jaar wel eens het tegendeel te zijn. Vooral de urban-fanaten kunnen zich ’s middags voor de katerkop slaan - eerst petje afzetten - als ze moeten kiezen tussen Naâman, Roméo Elvis & Le Motel en Lone. Als ambassadeur van Belgisch talent raden we de altijd uitstekende show van hiphopsensatie Roméo Elvis & Le Motel aan. Maar het moet gezegd, de manier waarop Engelsman Lone hiphop combineert met slimme electronica en ambient is ronduit indrukwekkend. Vergeet de reggae van Naâman eventjes.

Carl Craig presents Versus Synthesizers Ensemble vs Kölsch dj-set (zon - La Petite Maison / De Balzaal)

De reputatie van Kölsch is de laatste vijf jaar zo toegenomen dat we de behoede held van de atmosferische dance moeten voorstellen noch aanraden, de man staat sowieso wel op je agenda. Toch is het Detroit techno god Carl Craig die hier in geen enkel scenario het onderspit moet delven. Met zijn Versus-show presenteert de levende legende een liveshow met vijf mede-artiesten en een gigantische vleugelpiano. Gaat La Petite Maison niet te klein zijn?

Jon Hopkins dj set vs Surgeon live (La Petite Maison / De Balzaal)

Na Carl Craig verplaatst de live techno show zich naar de Balzaal voor de analoge monsterset van Surgeon. De meerwaardezoeker verscheept dan in de andere richting voor de slimme dansmuziek van Jon Hopkins. Met het argument live gaat boven deejay - wederom - is het voor één keer in De Red Bull Elektropedia Balzaal te doen. Surgeon is dreunen wat de klok slaat!

Justice vs Kiasmos dj-set vs Adam Beyer (zon - The Last Arena / La Petite Maison / De Balzaal)

Voor de derde keer op rij moeten we op zondag kiezen tussen De Balzaal voor Drumcode-coryfee Adam Beyer en La Petite Maison voor de wondermuziek van het IJslandse Kiasmos. Wetende dat Justice het festival afsluit met audiovisueel spektakel maakt die keuze voor één keer overbodig. Adam Beyer en Kiasmos passeren nog wel eens in jouw favoriete club in het najaar. Justice moet zonder excuus één van jouw hoogtepunten van Dour 2017 worden.

DOUREEEEEEEUHHH!!!

Dour Festival 2017 staat nu echt voor de deur. Plan je route op voorhand, zorg ervoor dat je geen belangrijke spullen vergeet - het zijn er niet veel - en verlies je vrienden slechts af en toe uit het oog. Er zijn nog steeds tickets te koop via de ticketshop van het festival. En omdat we het nu nog niet beu zijn: DOUREEEEEEEUHHH!!!