Fuse organiseert geslaagde eerste editie Crossroads (09/07)

Fuse, de hoog gereputeerde, Brusselse nachtclub besloot dat na het bestaan van meer dan 20 jaar eens tijd werd om een outdoor festival te organiseren. Hiervoor trok Fuse naar het Vijverspark te Anderlecht. Een locatie net buiten het centrum, in een park gelegen onder de grote ring. Voor deze speciale gelegenheid nodigde de club Amerikaanse grootheden Robert hood // Floorplan en DVS1 uit, samen met nog vele anderen werden ze verdeeld over drie stages. Nieuwsgierig en met hoge verwachtingen trokken we naar Anderlecht.

Dankzij de makkelijk te bereiken locatie en behulpzame info op de Xrds-website, kwamen we relatief snel toe aan de festival site. Eens daar, geraakten we vlot naar binnen. Wat meteen opviel was dat het systeem met ecologische bekers, waarbij je je gebruikte beker kon inruilen als bonnetje, er voor zorgde dat de festivalomgeving proper bleef. Het nadeel was wel dat de mensen die hun beker niet konden opbergen, er de hele tijd mee moesten rondlopen. De bediening aan de bar was in de loop van de dag helaas ook opvallend traag. Zelfs op momenten dat er amper iemand aan het bestellen was, duurde het iets te lang voor je bediend werd.

We lieten dat echter niet aan ons hart komen en besloten eerst en vooral het Vijversprak eens volledig af te gaan. Aan de ingang vond je een skate ramp terug waar toch veel gebruik werd van gemaakt, een coole toevoeging aan het festival als je het ons vraagt!

Het geluid klonk overal kwalitatief en zuiver door de verschillende Funktion-One systemen, die geïnstalleerd werden bij elke stage. Zelfs bij de kleinere Blackbox stage, waar alleen vinyl werd gedraaid. Latence speelde er een meer techno-georiënteerde set, Handless dj daarentegen maakte gebruik van een meer uitgebreide mix aan elektronische stijlen.

De Pyramid stage kon je terugvinden in de uiterste hoek van het festival. Het was de tweede grootste stage en had, zoals de naam al weggaf, een DJ-booth in de vorm van een piramide. Tenslotte had je nog de Bridge stage waar je de headliners aan het werk kon zien. Daar bracht Robert Hood het publiek in de stemming met zijn Detroit Minimal Techno. Vooral de laatste drie kwartier van zijn set, wanneer hij besloot zijn typische handelsmerk swingende techno te draaien. Hij pronkte met zijn eigen productions en deed ons bij afsluit naar meer snakken. We hoorden onder andere zijn onlangs uitgebrachte Let The Church.

Veelbelovend nam 'The Devious One' om 18:30u de decks over met zijn niche techno-stijl. DVS1 producet en draait al jaren grotendeels techno, die veel meer loop-gebaseerd is dan mainstream techno. Het viel te merken dat die stijl niet bij iedereen in het publiek aansloeg, maar voor de echte liefhebbers was dit toch wel een must op Crossroads. Pierre sloot sfeervol de Bridge stage af, terwijl Mike Servito nog afwisselde tussen enkele funky en hardere beats ter afsluiting van de Pyramid stage.

Door het organiseren van Crossroads toont Fuse aan dat het naast clubnachten, ook kan concurreren met verschillende Belgische openluchtfestivals. Alles werd tot in de puntjes georganiseerd, de sfeer zat goed en muzikaal waren we voldaan tegen het einde van de avond. We hopen dat Fuse nog gebruik zal maken van deze locatie in de toekomst en we kijken alvast uit naar een volgende editie.