Pukkelpop 2017: what's good in the Booth?

Pukkelpop met z'n honderden artiesten verspreid over acht podia - allemaal fijn. Maar wat met de jaarlijkse keuzestress? Fuzz Magazine focust in dit artikel op de toppers die plaatsnemen achter de Booth. De stage, exclusief voorbehouden voor platenruiters, zag vorig jaar het levenslicht en groeide meteen uit tot een publiekslieveling.

DJ's uit binnen- en buitenland krijgen er een vrijgeleide, zonder de druk om het dak van pakweg een Boiler Room te moeten blazen. Hier alvast onze afspraken op het programma, beginnen doen we met België boven!

Woensdag

Goldfox B2B Joyhauser

Goldfox is al lang geen nieuweling meer. Met zijn vele projecten (zoals Rave Our Souls) en zijn vaste residence spot op Studio Brussel, waar hij je de lekkerste techno met heel wat nieuwe ontdekkingen voorschotelt, is hij een van de vaste waarden in the game.

Voor zijn passage op Pukkelpop zal hij vergezeld worden door het duo van Joyhauser: twee opkomende Limburgse dj's uit de Floorfiller-stal. We vernamen al eerder dat het trio vergezeld zal worden door Ben Lambrechts, de directeur van de Hasseltse hogeschool PXL. Hij zal de technobeats begeleiden op mondharmonica (u leest dit goed en we verzinnen dit niet). Toch op z'n minst de moeite waard om eens te kijken hoe die samenwerking in zijn werk zal gaan.

Bafana

Deze jonge krullenbol uit het Gentse zal op Pukkelpop ongetwijfeld heel de dansvloer veroveren met zijn groovy, funky houseplaatjes die geen enkel paar benen gerust laten.

Hush Hefner B2B Michael Midnight

Zowel Hush Hefner als Michael Midnight staan bekend als de betere party-dj's van het land. Dat een B2B-set van deze twee koningen van respectievelijk Antwerpen en Limburg vonken gaat geven, is zelfs niet meer een vermoeden. Ideaal dus om de drie festivaldagen in te dansen!

Donderdag

Konna

Nog een Stubru-resident (spoiler: er komt er nog een) die het beste van zichzelf mag komen geven in de Booth. Verwacht je aan een zonnige mix van house, techno, en disco!

DC Salas

Voor wie het liever wat donkerder heeft: Brusselaar DC Salas brengt (en maakt) de duisterdere, diepere techno op de dansvloer. Met nummers die tegelijk haunting en dansbaar zijn, kunnen we ons verwachten aan een zeer unieke ervaring.

Vrijdag

Jensen & Red D

Red D hoort zelfs niet meer thuis in het vakje 'vaste waarde'. Hem kunnen we ondertussen klasseren als 'levende legende'. Hij draait (*lachband*) al 20 jaar mee in het dj-circuit en stichtte 9 jaar geleden het invloedrijke houselabel We Play House, dat sindsdien garant staat voor de beste housereleases in ons vaderland.

Op Pukkelpop wordt hij vergezeld door de West-Vlaamse dj Jensen. Jensen voelt zich het meest thuis in house (wat had je anders gedacht?), maar waagt wel eens een uitstapje naar hiphop, disco of soul.

Bjeor

Geen resident van StuBru dit maal, maar een resident van Radio Scorpio! Bjeor verzorgt samen met Exalt het programma Mind Warp op deze zender. Hierin gaan ze samen op zoek naar de beste disco, house, electro of EBM. We kunnen alleen maar hopen dat hij hetzelfde zal doen in de Booth!

Supreems

Supreems is een jong talent uit Antwerpen. En wij zijn niet de enige die dat vinden, ook het überhippe Londense label Lobster Theremin deelde die mening en tekende een contract om Supreems' eerste EP Us Together uit te brengen. Op deze EP brengt Supreems swingende, evoluerende beats met een melancholisch sausje eroverheen. Deze vibe kan je ongetwijfeld ook terugvinden in zijn dj-sets.

Zaterdag

Faisal

Bovenaan ons zaterdaglijstje staat de officiëel erkende beste dj van België, die tevens programmator van een deel van de Booth is. Zijn muziekkeuze is zo goed dat hij wekelijks op Studio Brussel speelt en zijn humor is zo goed dat hij het heeft geschopt tot pannellid van De Ideale Wereld (die trouwens ook aanwezig zullen zijn op Pukkelpop). We zouden je graag vertellen aan wat voor plaatjes je je mag verwachten, maar helaas (of net niet!) is dat met Faisal steevast een stap in het onbekende.

Arno Lemons & DTM Funk Present DMT Lemons

Als DMT Lemons brengen Arno Lemons en DTM Funk een educatieve dj-set betreffende de geschiedenis van de elektronische muziek. Het begint in Detroit, de revolutie van de Duitse robots, een van de godfathers van de Hiphop Afrika Bambaataa, ... Allemaal passeren ze de revue. Wil je vier dagen festival niet alleen besteden aan dansen en zuipen (wat natuurlijk ook fijn kan zijn), kom dan zeker college volgen bij professor Lemons en dhr. Funk.

Buitenlanders in de Booth

Voor velen is Pukkelpop een van dé ontdekkingsfestivals in ons land, dat met acht stages voor ieder wat wils op het menu tovert. Zowel de doorwinterde concertganger als piepjonge feestneus vindt er z'n gading. Net dat laatste is helemaal het opzet van de Booth. Naast nationale namen die het afgelopen jaar knappe dingen lieten zien, duiken er ook een resem acts op van buiten onze landsgrenzen. Getipt in Mixmag, aangeraden door Resident Advisor, gebookt door Pukkelpop!

Zo is op donderdag Peggy Gou een must. Met slechts een handvol EP's op de teller wist ze zichzelf op erg korte tijd in clubs als Berghain te spelen. Haar muziek is house, maar volgepropt met elementen uit de afro- en techno-strekkingen. Eveneens een wirwar van stijlen: Beautiful Swimmers. Hun gemoedelijke sets zijn amper te beschrijven en swingen van old school house naar een streepje gitaar. Het resultaat danst o zo lekker weg, met het immer wiebelende duo zelf als mooiste voorbeeld.

Vrijdag komt het dansgeweld van bij onze noorderburen. Starten doen we met het fenomeen Beesmunt Soundsystem. Het Amsterdamse duo is al jaren naarstig bezig aan een stille overname van onze contreien. Hun wapen: uiteenlopende sets die de dag nadien zestien keer waziger lijken dan op de heerlijke momenten zelf. Van hun vintage house, afro-drums en obscure pareltjes krijgen we nimmer genoeg.

Eveneens een kei in het selecteren, rangschikken en keihard binnenkoppen van eureka-momenten op de dansvloer: Antal. De oprichter van het legendarische platenplatform Rush Hour levert zwoele disco en ongeslepen diamanten uit lang vervlogen tijden. Zoals hem lopen er niet veel op deze planeet rond, ga 'm zien!

Uit Londen zakt ook Dan Shake af. Z'n reputatie gaat 'm voor (Moodymann tekende de Brit als eerste artiest die niet uit Detroit kwam), maar je kan hem van weinig verwijten. Funky, groovy en immer op weg naar een volgende klepper uit z'n platentas rijgt hij het handjesgeklap en de glimlachen voor z'n, euh, booth aan elkaar. Fenomenaal fijn.

Wie op zaterdag nog genoeg jus in de benen heeft, moet richting de Booth voor wat bass. Bij Full Crate gaat het van smooth r&b naar de betere moombah-beat en alles daartussenin. Liever wat zachter? Hannah Faith is your girl! Een super eclectische stijl brengt je van gladde future beats naar korrelige soul. Het leverde de Londense onder meer al shout outs van Kendrick Lamar op.

Tot slot al even vooruitblikken naar de editie van 2018? Dat kan met Benji B, dé talentspotter op beatvlak van de BBC. Elektronica en house die over enkele maanden hip is? Hij draait het nu. Tot aan de Booth