Cirque Magique 2017: Monika Kruse & De Sluwe Vos als circusacts van de dag (6/08)

Met de zon die ons al om 9u uit de tent brandde, begonnen we onze tweede dag van Cirque Magique met een gezonde dosis slaap in de ogen. Bij het opentrekken van de tent keken we naar een heldere hemel en naar een grondlaag bedekt met half eetbaar vuilnis. Festivalcampings, nee jou word ik zelden beu. Cirque Magique was klaar voor een nieuwe dag waarop we deze keer hoopte om iets dieper in de muziek gezogen te worden. Klokslag 10u begonnen Moonday-residents, Lebawski & Nelson, aan de ochtendgymnastiek.

Negentig minuten lang wisselden ze deephouse, catchy techhouse tunes en ritmische house af. Na een klein uur kregen ze uiteindelijk een kleine delegatie zo ver om de spieren al lekker vroeg los te gooien. In samenwerking met de plaatselijke acrobaten werd er gestrecht op techno die de heren het laatste half uur aan de festivalbezoekers serveerden. Klaar voor de wei! 

Op de wei werd het slagveld aan bekers gelukkig verwijderd zodat we de eerste uurtjes terug vogelvrij konden bewegen. En beginnen deden we bij de man die ons zelden in de steek laat als het aankomt op vrolijke melodiëen en flexibele armzwengels. Niet moeilijk om raden, maar we hebben het over Nico Morano. Vrolijke tierlantijntjes wisselden iets diepere synths af en wie goed luisterde hoorde een eigen productie van Nico zelf. Wederom een ideale warm-up als je weet dat er nog kleppers à la Andhim en Adriatique te wachten stonden.

Zondag op Cirque Magique wil ook zeggen dat de kleinste circusclowns welkom waren voor enkele initiatielessen bellenblazen, hoola-hoopen, diabolo gooien,... Of gewoon lustig en verwonderd toekijken naar de halsbrekende toeren. Na een lekkere kipspitburger en Desperado's - we zijn zo geen fan van slechtgetapte Primus - kwam twee derde van het team Agents of Time aangedraven. Ze zetten de trend van Nico Morano naadloos verder, maar de sfeer transformeerde van fragiel en goedgezind naar melodramatische geheimzinnigheid.

Noem het een stukje handelsmerk. Toch, hoe je het draait of keert, ze kregen ons niet helemaal beet en daarom besloten we om deel te nemen in het praatfeest en een toertje te doen op de molen. Beiden gesitueerd in het midden van het terrein. Een ritje werd al gauw twee ritten en hierna viel onze fictieve euro even op de grond.

Tijd voor harder werk en dat bracht ons al vlug bij Pig & Dan. De twee Spanjaarden zijn niet meer uit de top van de technoscene weg te denken. Er werd ons dan ook stevige techno voorgeschoteld en de energie die gecreëerd werd sloeg duidelijk over op het publiek. We hadden er lang op gewacht, maar eindelijk kwam - met de aflossing naar De Sluwe Vos - er wat schot in de zaak.


De geliefde Nederlander deed wat we van hem gewoon zijn. Ongeacht het publiek, sfeer of vibe, gewoon lekker knallen met een eclectische mix van bass-driven tracks, pompende housetracks met die gekende 80's vrouwelijke vocals om er dan af en toe zo'n dreuner tussen te steken zoals enkel hij dat kan. De man mag dan nog maar in het midden van tram twee zitten, maar van hem gaan we nog (veel meer dan nu al het geval is) horen. In tegenstelling tot op zaterdag sluit het circus op zondag al om twaalf uur.

Dat Monika Kruse die laatste twee uur voor haar rekening mocht nemen, vonden we dan ook niet erg. Om het kort samen te vatten: zij maakte heel wat goed op muzikaal vlak. Een gezonde mix van verfijnde techniek, ietwat bekendere technoplakjes en die o-zo aanstekelijke lach die vele harten (nogmaals) veroverde. Onder toeziend oog van een stralende volle maan werd het eindsignaal gegeven met een kleurrijk vuurwerk boven Damian Lazarus' hoofd. Hij lapte er tot onze verbazing nog een half uurtje gratis bij bovenop zijn set.

Voor we het vergeten moeten we ook nog een grote shout-out geven aan René Opsedee. Een ontmoetingsplaats voor de ene of gewoon een leuk tussendoortje met een geurtje. Hij speelde twee dagen lang een marathonset en gaf de verse kakjes de tijd van hun korte leven!

Het weekend van Cirque Magique vloog als een trapezium door een tent zo voorbij. De opgewekte sfeer, kleurrijke inkleding en leuke circusacts zorgden ervoor dat we ons nooit hoefden te vervelen. De muziek was voor ons - in tegenstelling tot vorig jaar - iets minder. Er waren gewoon teveel acts die te weinig overtuiging en energie overbrachten.

Hoopten we te veel of onderschatten we de vermoeiheid die veel van de buitenlandse dj's in het midden van het zomerseizoen ondervinden? Er bleek voor ons toch een duidelijk onderscheid te maken tussen de lokale helden en de buitenlandse dj's. Al was dit natuurlijk niet bij iedereen het geval. Wij zijn weer een circuservaring rijker en dit festival zindert met veel plezier in ons hoofd na, wachtend tot de caravan terug halt houdt in het pittoreske Ledegem. 

Foto's door NACHTSCHADUW, JVB Photography