Perc en Ansome blazen Rotterdam Rave Festival 2017 omver (19/08)

Het was zaterdagmiddag, 12u. Na een hele reeks buien op weg naar Rotterdam Centraal, kwam de zon van achter de wolken gesluimerd. De weergoden waren ons goed gezind en het beloofde een mooie dag te worden. We zetten onze tocht te voet verder vanuit het centrum en na een half uur stappen, kwamen we in het Rotterdamse havengebied toe, waar Rotterdamse Rave zijn tweede outdoorfestival hield.

Rotterdamse Rave staat bekend voor zijn ongenadige ravetechno en dat viel direct op bij het binnenkomen van de venue. Daar vonden we Stranger aan het werk vanuit de Radiation Area, de duistere main-tent met maar liefst een capaciteit van 5000+ man. De tent was bedekt en donker waardoor het leek dat je je ergens op een rave waande in het midden van de nacht.

Om 14u nam de gehoede SNTS over van Stranger. Met zijn mystiek getinte techno zorgde hij voor een complete sfeerverandering in de Radiation Area. De opwekkende ravemuziek van Stranger werd getransformeerd in een melancholische, duistere liveset van een uur lang.

We namen afscheid van onze gemaskerde vriend waarbij hij met een omhelzing het roer doorgaf aan Paula Temple. Zij bracht het publiek aan het dansen met een live-hybrid set. De zeer snelle en gelaagde mixstijl creëerde opportuniteit voor foutjes. Maar tot onze verwondering rondde de ervaren Paula Temple haar set grotendeels vlekkeloos af.

We pikten nog snel even de intro mee van Len Faki, de man die geen introductie nodig heeft, en besloten daarna een kijkje te gaan nemen naar de 2 stages die buiten gelegen waren. Michel de Hey was op de Exposure Area nog enkele pumping houseplaatjes aan het smijten voor hij afsloot. Terwijl Wouter S. overnam van Anotr in de Powerhouse Area. 

Bij Len Faki zijn set viel het op dat hij veel harder draaide dan gewoonlijk. Hij paste zich mooi aan zonder daarbij zijn eigen draaistijl te verwaarlozen. De nodige toegevoegde Faki-claps en toepasselijke "alarmgeluiden" waar hij zo van houdt, waren talrijk aanwezig.

18u naderde, het moment waar we lang op zitten wachten hebben. De enige echte technowizard Jeff Mills begon met volle focus aan zijn voorstelling. Zijn ogen weken gedurende twee uur lang niet van zijn dj-setup af, wat resulteerde in een compleet foutloze performance. Hij maakte ook regelmatig gebruik van zijn Roland TR-909 om enkele deuntjes tevoorschijn te toveren op zijn befaamde wijze. Natuurlijk ontbrak zijn welgekende The Bells ook niet aan de tracklist. 

We namen wat tijd om te chillen en om snel iets te eten. Er was meer dan voldoende eten en zitbanken, waardoor je op elk moment van de dag op je gemak tot rust kon komen. De Reggae chill area was ook een leuke toevoeging aan het festival.

Nicole Moudaber ging om 21u van start in de Exposure Area, wat we zeker niet wouden missen. Het deed deugd om even afstand te nemen van de gevulde Radiation tent, om wat frisse lucht te scheppen. Moudaber wisselde regelmatig af tussen techno, minimal techno en eerder hardere tech-house platen. We hoorden onder andere de nieuwe Drumcode-release van landgenote Amelie Lens: In Silence en Trust Me van Atroxx.

Tenslotte was het de beurt aan industriële technogoden Perc & Ansome. Zij bliezen van begin tot einde heel de Radiation Area omver met hun distorted synths en loeiharde kicks. By far het hoogtepunt van de dag. De perfecte afsluiter van het festival voor ons.

Voor wie nog niet genoeg had geraved was er nog de Rotterdamse Rave afterparty die je kon bijwonen voor maar 10 euro. Dit ging door op enkele kilometers van het festival in Factory010, een industriële locatie gelegen op de tiende verdieping van een appartementsgebouw aan de Maashaven. Op de affiche stonden SNTS, Stranger, Paula Temple, Perc en Ansome. Een goed gepeperde line-up dus voor die prijs.

Opmerkelijk was dat we met een lift naar de kamer gebracht werden. Het decor was samengesmolten met de elementen van de fabriek die er ooit plaats had gevonden. Waardoor je je in een ruwe, industriële sfeer bevond. We dansten er onze laatste energiereserves weg en vertrokken uitgeput maar voldaan terug naar Gent. Gelukkige vijfde verjaardag Rotterdamse Rave, moge er nog velen volgen!