7 tips om je vinylplaten goedkoop en gemakkelijk te reinigen

Een dik jaar geleden was het eindelijk zo ver: Ik kocht een Technics platenspeler van een hobbyist die enkel maar oude Technics reviseert en terug verkoopt. Al snel groeide mijn vinylcollectie uit tot een volle plank in de kast. 

Maar een jaartje later - en een verhuis naar een net gerenoveerde woning waar nog steeds wat stof ronddwarrelt - beginnen er overal pluizen, haartjes en fijn stof op mijn platen te hangen. Niet leuk, zeker wanneer de naald plotseling genoeg pluizen vergaard heeft om over de plaat te "skaten". 

Tijd dus om de platen eens goed te reinigen. Na een zoektocht op het wereldwijde web blijkt dat er duizenden mogelijkheden zijn. De ene al duurder dan de andere, maar laten we aannemen dat iedereen het liefst budgetvriendelijk houdt. 


1. Het microvezeldoekje

De goedkoopste manier om je platen regelmatig te reinigen, en iets dat je misschien wel in je huishoudkast liggen hebt, is het microvezeldoekje. Met het doekje ga je zonder veel druk te geven over de platen, waardoor het door middel van de miniscule vezeltjes de meeste stofjes mooi van de plaat kan vegen. Het doekje kan je droog gebruiken of eventueel een klein beetje vochtig maken. Wel steeds goed wassen in de wasmachine, anders blijft het vuil in het doekje hangen.

Prijs: 2 tot 10,- EUR
Verkrijgbaar in de meeste drogisterijen zoals bv. Kruidvat.


2. Antistatische borstel

Dit ga je wellicht niet in je kast liggen hebben, maar voor weinig geld heb je toch wel een middel om je platen grondiger te reinigen dan met een doekje. De borstel is speciaal ontworpen om dieper in de groeven te gaan, zonder deze te beschadigen. De borstel neemt ook de statische elektriciteit weg van de plaat waardoor hij ook minder stof gaat aantrekken kort nadat je hem gereinigd hebt.

Prijs: 10 tot 20,- EUR
Verkrijgbaar bij de meeste platenwinkels en online.
Audio-Technica Anti-Static Record Brush (Amazon)
AudioQuest LP Record brush (Amazon)


3. Unieke borstel van Russ Andrews

Een vrij unieke en betaalbare borstel die enkel wordt aangeboden door deze fabrikant. Deze borstel is even gemakkelijk in gebruik als de antistatische, maar gaat nog dieper in de groeven. De zogenaamde pads die erop zitten zijn vervangbaar. Deze borstel wordt het best lichtvochtig gebruikt.

 

 

Prijs: 25 tot 30,- EUR
Verkrijgbaar op de officiële website van Russ Andrews.


4. Reinigingsarm

Ietsje duurder maar ideaal als je niet je vele platen met de hand wil afstoffen en reinigen. Dit toestel werkt net zoals een toonarm en plaats je naast je platenspeler. Terwijl je platenspeler speelt gaat deze arm, voorzien van een borsteltje, over de groeven van de plaat. Zo kan je in je luie zetel blijven zitten terwijl je platen gereinigd worden.

Prijs: 15 tot 30,- EUR
Verkrijgbaar online. De prijs varieert naargelang welke borstel je wil gebruiken.
Automatische platen reinigings arm (Bol.com)


5. Antistatisch pistool

Nee, dit is geen taser maar een antistatisch pistool dat het magnetisme van je platen wegneemt. Ideaal aan dit apparaatje is dat je het ook kan gebruiken op je sleeves want het is net de wrijving tussen je sleeve en je plaat die het magentisme opwekt. Een tikkeltje duurder, maar moet nooit vernieuwd of gereinigd worden.

Prijs: 50 tot 100,- EUR
Verkrijgbaar online. De prijzen variëren tussen de verschillende merken. Milty is het bekendste merk.
Milty ZeroStat 3 Anti-static Gun (Audiosanctuary)


6. Reinigingsroller

Deze roller heeft een kleverig oppervlak dat het meeste stof van je platen verwijdert. De roller zelf blijft zijn klevende eigenschap behouden dus moet nooit vervangen worden. Er bestaan ook rollers die voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden en die een stuk goedkoper zijn. 

 

Prijs: 25 tot 90,- EUR
Verkrijgbaar online. De prijzen variëren tussen de verschillende merken. Nagaoka is één van de bekendere doch duurdere modellen.
Tracky Rolling Record Cleaner (Amazon)


7. Platenwasser

Deze platenwasser zal wel bekend zijn bij de meeste fervente verzamelaars. Bekijk het als een carwash maar dan voor platen. De plaat wordt tussen twee panelen geschoven waar de plaat gespoeld wordt door een speciale vloeistof en borstels, maar zonder het label te beschadigen. Steengoed maar wat prijzig.

 

Prijs: 50 tot 60,- EUR
Verkrijgbaar online. Knosti kwam als eerste met dergelijke platenwasser op de markt en is nog steeds de referentie.
Knosti Disco-antistat platenwasser (Bol.com)


Extra tip!

Heb je echt niets bij de hand en wil je toch je platen reinigen? Bekijk dan zeker of je platen eerder stoffig dan vettig zijn. Zijn ze stoffig kan je ze gerust onder licht stromend water houden en zo laten drogen. Zijn ze toch eerder vettig kan je klein beetje ontvetter zoals Dreft gebruiken. Zorg dan wel dat je niet teveel gebruikt en zeker voldoende lang spoelt zodat alle ontvetter weg is.

 


Waarmee je zeker NIET je platen moet reinigen

Er bestaan veel goedkope en "geheime" technieken van "kenners" om je platen te reinigen. Wat je zeker niet moet gebruiken bij het reinigen van je platen:

  • Bijtende producten. De meeste van deze producten bevatten alcohol of andere bijtende stoffen die de groeven beschadigen.
  • Schuursponzen, ruwe stofdoeken,.. beschadigen eveneens je platen.
  • Kraantjeswater kan op zich geen kwaad maar er wordt toch voorkeur gegeven aan gedestilleerd of gedemineraliseerd water omdat heel wat organische stoffen niet meer aanwezig zijn. 

Heb je een opmerking of toevoeging aan het artikel? Laat het ons zeker weten!

 

Ontdek meer...Tech