Horst '17: saving the best for last? (08 & 09/09)

Wie dacht dat het festivalseizoen er stilaan op zit, is eraan voor de moeite. Sinds enkele jaren palmt namelijk ook Horst z'n plekje in. Het doet dat niet met veel bombarderie, megalomane stages of enkele honderden DJ's - de organisatie kiest voor een symbiose tussen kunst en muziek in een gestileerde omgeving. Fuzz bekijkt het lekkers op de muziekkaart!

Horst slaat voor het vierde jaar z'n tenten op in Holsbeek, omringd door de heuvels van het Hageland. In en rond een 15e eeuws kasteel kan je terecht voor twee muziekstages, enkele panelgesprekken en een pak kunstinstallaties. Naast platenruiters als Gilles Peterson, Motor City Drum Ensemble en Funkineven kan je bijvoorbeeld ook gesprekken volgen over de wisselwerking tussen architectuur en jongerencultuur of de kunstkeuzes van curator Gijs Van Vaerenbergh aanschouwen. Wij blijven echter bij de leest; hier zijn onze tips op muzikaal vlak.

Vrijdag

Hopelijk doet de Brusselse ring niet al te moeilijk vrijdagnamiddag, want liefhebbers van obscuriteit moeten tegen 17u bij Nosedrip staan. Wij hebben 'm het liefst vanwege de geniale releases op Stroom, maar de man levert ook continue livestreams en radio aan, naast de dagtaak bij Music Mania. Veelvraat van pareltjes.

Iemand die de meesterwerkjes dan weer zelf boetseert is Le MotelRoméo Elvis schonk 'm het afgelopen anderhalf jaar de erkenning die hij als beatmaker al langer verdiende, we zijn dan ook benieuwd hoezeer dat invloed had op z'n solowerk.

Nog live een must: WWWater. Het alter ego van Charlotte Adigéry, die het afgelopen half jaar een flinke Deewee in de rug kreeg van de gebroeders Dewaele, heeft solo echt wel wat te brengen. Dansbare, haast bezwerende minimal met sensuele, perfect getimede vocals: deze dame heeft heel wat in de mars.

De nacht brengt zoet en snoepgoed voor de selector-liefhebbers. Lefto vangt aan met de immer gekende eclectiek, San Soda roert dan weer een stoofpotje afrobeat en vintage house gaar. Last but not least plant Londenaar Funkineven een b2b met de Chileense Shanti Celeste. De twee zijn lief voor elkaar: via radioshows spelen ze de muziek van de ander in the picture. Die sound kan je ergens tussen house, soul, hiphop en techno plaatsen. Kleurrijk zonder meer!

Zaterdag

Props aan de planners, want de muziek van DC Salas lijkt wel gemààkt voor een zaterdagnamiddag. De Brusselaar weet zowel koele als zwoele riedels af te leveren, zonder daarbij ooit in overdrive te gaan. Perfect om de boel op gang te trekken.

Ook de locals worden niet vergeten; Bjeor (van Mind Warp op Radio Scorpio) komt van housey disco doen, vanuit Antwerpen zakt dan weer DTM Funk af. What's in a name? Funk natuurlijk.

Kwam vorig jaar in menig eindejaarslijstje naar boven; langspeler The Bells. Het album is van de hand van Kornél Kovács en laat zien wat ie allemaal kan. Van zweverig naar uptempo, van vibrant naar hyper. O zo goed en o zo plezant! Ook Romare kunnen we in één adem noemen als het over puike albums gaat. Love Songs, pt. II werd vorig jaar uit het niets een evergreen, we verwachten dan ook véél van deze Britse producer z'n amoureuze nummers.

Nog een rondje selectors, dan maar? Met Mehmet Aslan, Gilles Peterson en Young Marco heb je goud in handen. Het triumviraat verdient enkele standbeelden als het op 'ontdekkingsmuziek' aankomt. We doen ze haast oneer aan om hen slechts één alinea te schenken.

De grootste naam op de affiche sluit af: Motor City Drum Ensemble. In zijn universum bestaat de tijd niet, maar is er enkel vibe. Rauwe house van de bovenste plank maken 'm publiekslieveling op Dekmantel en headliner op Horst.

Horst gaat komend weekend door in Holsbeek, op vrijdag 8 en zaterdag 9 september. Tickets, het tijdschema en alle verdere info rond het kunstenluik zijn te vinden op de website van Horst.