Kompakt drukt stempel op DGTL @ ADE (21/10)

Er is opvallend minder volk op DGTL dan de vorige dagen wanneer Jamie JonesParadise en DGTL zelf de podia cureerden. Vreemd, want met Michael Mayers legendarische Kompakt-label haal je toch niet het minste concept naar je feest. Zeker als er klinkende namen op de affiche staan zoals Apparat, Gui Boratto en Mayer zelf. De afwezigen hebben ongelijk, de aanwezigen meer dansruimte en dus jolijt.

Het is de Belgische Locked Groove die de debatten mag openen in Area 1. Die stond de voorbije dagen verrassend vol op dit vroege uur, maar onze landgenoot moet even wachten op de eerste waaghalzen die zich richting de pit durven bewegen. Het wonderbaarlijke aan Locked Groove is dat hij met een vrij minimalistische en repetetieve set toch niet saai aanvoelt, in tegenstelling tot vele andere deejays die we in het hedendaagse clubleven tegen het lijf lopen. Met achterliggende melodieën en subtiele tapijtjes weet de man van begin tot eind te intrigeren.

Met Roman Flügel, Pachanga Boys en Danny Daze presenteert Kompakt ook in Area 2 een ijzersterke line-up. Het is de Duitse Tobias Thomas die de keet hier opwarmt. De man staat al sinds begin jaren negentig aan de zijde van labelbaas Michael Mayer en dat is duidelijk te horen aan de duistere tonen die uit het uitstekende soundsystem vliegen. De man kiest ontegensprekelijk voor een rustige doch industriële opbouw die aan Four Tet doet denken. Een enorm sterke set die op weinig bijval kan rekenen van het voornamelijk Nederlandse publiek. Een intussen gekend probleem bij onze doorgaans lieve noorderburen.

Of is dat omdat de Nederlanders al hun energie willen opsparen voor hun nieuwe nationale trots Weval? Kan best, want terug in Area 1 barst het feestje dan toch nog volledig los. De twee vrienden doen het opnieuw live en buigen zich vakkundig over verschillende synthesizers en knoppenbakken. Ze spelen tegenwoordig anderhalf uur lang live maar het voelt aan als een klein half uurtje. Een nonstop livejam van pompende electro in Detian tot zweverig epos in Square People. Absoluut weer een winnaar die er stilaan aan mag denken om met Simian Mobile Disco te gaan toeren.

Gui Boratto of Gesaffelstein? Een terechte vraag wanneer onze favoriete Braziliaan het kersverse MooDisco door de intussen best volle scheepsloods lanceert. De melige Gui Boratto die we kennen van Chromophobia (2007) en Take My Breath Away (2009) lijkt ver van weg geweest. Eventjes dan toch, want opeens klinken de gitaarrifjes van het prachtige No Turning Back door de speakers, hetzij in een live technoremix. Van zweverig jolijt tot klankvast gedreun en weer terug alsof het niets is. Boratto gaat voor een veelzijdige liveset die op geen enkel moment verveelt. Au contraire, mesjeu.

Poets, wederom poets. Dat moet Apparat denken wanneer hij zijn set start met verschillende parels van Moderat. Een kunstje dat we Modeselektor, het andere luik van die geniale samenwerking, dat weekend al eerder op DGTL zagen doen. Best aangenaam om Sascha Ring nog eens te zien doen waar hij zoveel jaar geleden mee begonnen is, plaatjes draaien. Het resultaat daarvan is een soort van Jamie xx ensemble dat zich bekeerd heeft tot de dark side. Een indrukwekkend luisterspel dat schippert tussen ambient en ronkende techno en eindigt met Rusty Nails. Kippenvel.

Het is obligatoir afsluiten met het brein achter de avond, Michael Mayer, maar niet vooraleer het uiterst gezellige Pachanga Boys mee te pikken in Area 2. Met het uitstekende Time in de vingers kan het Franse duo veel bijval oogsten de laatste tijd en dat is aan de opkomst te zien. Het publiek is getuige van een meeslepende houseset die benen in het rond doet werpen en lippen doet glimlachen. Voor visitekaartje Time is er geen tijd meer want Mayer zorgt voor het slotakkoord in Area 1. Maar het zou wat geweest zijn.

Twee uur lang krijgt de labelbaas de tijd om het festival stuk te spelen. Daarvoor brengt ‘ie zijn Nederlands maatje Patrice Bäumel mee, die hier het afgelopen voorjaar nog de pannen van het dak speelde aan de zijde van Nuno Dos Santos. Het duo brengt als ceo achter Kompakt Records en als resident van het vergane Club Trouw het beste van twee werelden samen. Echt enorm brutaal is het er vannacht nog niet aan toe gegaan, daar willen beide heren blijkbaar iets aan veranderen. Zwaar gepomp is het positieve verdict. Mayer en Bäumel, ze hebben elkaar gevonden.

De volgende editie van DGTL vindt plaats tijdens het paasweekend van 1 april op dezelfde NDSM-Werf. Iedereen terug op post?

Coverfoto Kompakt x DGTL op ADE © Tim Buiting