Eran Aviner overklast legende Sasha op EDGE @ Café d’Anvers (27/10)

Met onder andere Stephan Bodzin, John Digweed, Guy J, Robert Babicz, Einmusik en Kiasmos heeft het Antwerpse houseconcept EDGE al heel wat moois achter de knoppen getoverd. Ook nu halen organisators Eran Aviner en Dave Schamisso met Sasha niet de minste naar Café d’Anvers voor een geslaagde coproductie met de Hasseltse Labyrinth Club. Clubben voor gevorderden.

Eran Aviner opent en sluit de debatten vanavond en dat eerste doet hij op zijn intussen gekende subtiele manier. Een zweverige set met hier en daar een oosters accent dat de Antwerpse kerk in het Schipperskwartier nu al doet vollopen. Een kerk die haar kleine kantjes na al die jaren nog steeds niet verleerd is. De plakkerige honingvloer is gelukkig al lang foetsie maar de puttekesgeur en het machtsmisbruik van de buitenwippers zijn nog steeds present. Negeren die handel en aan het dansen slaan, want daar treedt Sasha al aan.

De oude Britse rot Sasha behoort nog tot de generatie van de traditionele clubiconen, in die zin dat ‘ie de supersterdeejaystatus niet over zich heen laat vloeien. Dat verklaart waarom de helft van het - toch wel - liefhebberspubliek niet weet wie die Sasha nu feitelijk is. Namen als Gregor Tresher, Hernan Cattaneo, Marc Romboy, Alan Fitzpatrick, Monika Kruse en Hot Since 82 doen wel belletjes rinkelen in Café d’Anvers. Allemaal namen die pronken op Sasha’s label Last Night On Earth. Voeg daar nog een viervoudige International Dance Music Award, een viervoudige DJ Mag Award en Grammy-nominatie aan toe en het is eigenlijk schandalig dat deze man nog een introductie hoeft.

De intro is bijzonder atmosferisch en de trage opbouw wordt jammer genoeg niet door iedereen geapprecieerd. We zien de bomvolle club die Eran achterliet snel slinken tot een aangenaam dansvolume en dat zal ook zo heel de avond blijven. Vermoedelijk hebben sommige bezoekers plotseling zin in “den beste pita van ’t stad”. Sasha merkt dat ook op en werpt het tempo de lucht in met wat nog het beste te omschrijven is als classy clubmuziek. Het publiek reageert goed en het feestje komt terug op gang.

De drie uur durende set van Sasha blijft een dubbeltje op zijn kant. De enorm sterke melodische delen worden dikwijls abrupt afgebroken met een niet al te opzwepende climax zoals die tegenwoordig populair is bij onder andere Afterlife. De man zelf laat ook moeilijk in zijn kaarten kijken. Is zijn gebrek aan interactie te wijten aan bescheidenheid of onverschilligheid? We gokken op het eerste want zijn vertwijfelde buiging aan het einde van zijn set is zelfs schattig te noemen. De Winston Churchill quotes in Trans-Denmark Express doen het goed en de Four Tet remix op A Violent Noise kan op het meeste bijval rekenen.

Eran Aviner neemt de knoppen terug over en op het einde van de avond heeft hij bijna vijf uur plaatjes gedraaid, twee uur langer dan headliner Sasha zelf. Maar het is niet enkel in kwantiteit dat Eran de bovenhand neemt, ook de muziek zelf heeft een sterker effect op het publiek. Het is ondertussen half zes en het lijkt alsof het absolute hoogtepunt van de nacht zich nu pas afspeelt. Eran brengt een geweldige set met melodische house, romantische vocals en geslaagde climaxen. De Hans Zimmer-edit is de kers op de taart.

Voor de volgende editie gaan Eran Aviner en Dave Schamisso in zee met het Canadese microCastle om oude bekende Guy J en voor het eerst ook Patrice Bäumel naar EDGE te halen. Afspraak opnieuw in Café d’Anvers.

Ontdek meer...Event
Artiesten in dit artikel