5 YEARS TNGRM: jazzy vibes en snoeiharde beats (18/11)

Het Leuvense Tangram Records mocht dit najaar hun vijfde bestaansjaar vieren en dat deden ze in de vorm van de beste manier mogelijk: feest. De heren gingen samen met onder andere Natureboy Flako en Moodprint langs in enkele Europese grootsteden zoals Parijs en Amsterdam. Het eindstation was Het Depot in hun thuishaven Leuven. Het finale feest!

De avond ging kalm van start met DTM Funk die een eclectische set draaide vol funk, blues en buitenaardse beats. Jammer genoeg was er nog amper volk door het vroege uur, waardoor het effect van funky nummers zoals Black And Strong van The Last Puppets niet het gewenste effect had. 

Hierna was het de beurt aan een van de gezichten van de nieuwe golf van jazz-muzikanten die de afgelopen jaren aan een heuse opmars in populariteit bezig zijn: Moses Boyd. Deze Britse drummer toert momenteel met zijn band The Exodus en samen ademen deze vijf muzikanten zowaar pure jazz. De set stak van wal met After Tomorrow en bleef consequent een hoog jazz-gehalte aanhouden. Virtuoze solo's werden schering en inslag, maar voor ons had het iets meer experimenteel gemogen.

Tussendoor ging Moses wel even solo aan het werk met een hoop elektronica en zijn drums, maar daarna keerde de band terug en begaven ze zich weer op hun jazzy traject. Technisch heel sterk, maar wij hadden dat ietsje meer verwacht van een muzikant die al meermaals bejubeld is voor zijn innovatieve blik op jazz. 

Na een kort tussendoortje met DTM Funk verscheen de Duits-Chileense producer Natureboy Flako die met zijn gekende beats en visuals de stilaan opgevulde zaal tot dansen zou leiden. Alhoewel de producer zich in vele genres een vis in het water voelt, opteerde hij deze avond toch voluit voor de experimentele beats, inclusief bassen die Het Depot deden daveren.

Ook publieksfavoriet Kuku werd halverwege de set afgespeeld, maar het dansgeweld in de zaal bleef op zich wachten. Een coole set waarbij extremen qua geluiden elkaar raakten: waande je jou het ene moment in een natuurpark, dan werd je een minuut later overspoeld door overweldigende beats. 

Ook Up High Collective ging de tour van de experimentele beats op, zoals we van hen gewend zijn. De mannen van Up High deden waar ze goed in zijn, een stevige set waar wij altijd van kunnen genieten. Toen ook onze persoonlijke favoriet Limit Kicks door de speakers klonk, waren we helemaal verkocht.

Het publiek had echter zijn dagje niet, want veel beweging viel er jammer genoeg niet te bespeuren. Alvorens tevreden huiswaarts te keren, pikten we nog een stukje Moodprint mee. De warme sound van hiphop en R&B zoals D'Angelo's Smooth begon de zaal te vullen. Al mocht dat al iets vroeger gebeurd zijn!