Bicep trakteert Contrair op loepzuivere albumvoorstelling (22/12)

Het najaar van 2017 startte met de allereerste langspeler van het Britse duo achter Bicep. Een meesterwerk, zo bleek na de eerste luisterbeurt. Vier maanden en een miljoenmiljard luisterbeurten later is die mening onveranderd en is het popelen geblazen om het album Bicep voor de eerste keer in levende lijve mee te maken.

Slachtveld van dienst is de Antwerpse Contrair pop-up club, die het enige Belgische najaarsconcert van Bicep op zijn conto mag schrijven. De avond wordt in goede banen geleid door gastheer Hush Hefner, onze nieuwe beste vriend Supreems en de tribale drums achter Stefano Ritteri. Maar in principe is het hier maar om één ding te doen vanavond: Bicep live.

Andy Ferguson en Matt McBriar maken vanuit hun hoofdkwartier in Belfast al zeven jaar furore met hun muziekplatform Feel My Bicep dat vergeten house-, disco- en italoklassiekers van onder het stof haalt. De Noord-Ieren zijn in die tijd van veredelde bloggers geëvolueerd tot undergroundsterren in het housespectrum dankzij loepzuivere producties en remixen op AUS, Wolf en het ondertussen zelf geformeerde label Feel My Bicep.

Waar de geluidskwaliteit bij de dromerige opwarmer Supreems nog sterk de wensen overliet, blijkt dat probleem bij Bicep opgelost. Of is dat eerder een geval van gewenning, wie zal het zeggen? Belangrijker zijn de typerende blauwgele Bicep-visuals die de - voordien veel te donkere - dansvloer belichten en de start van een stuk magie van een anderhalf uur aankondigen.

Bicep is met een simpel maar weloverwogen plan naar Antwerpen afgezakt: de voorstelling van kersverse langspeler Bicep. Zo passeren onder andere Spring en het bijzonder melancholische Orca de revue en wordt het meteen duidelijk dat Bicep in zijn liveset uitsluitend inzet op eigen producties. Voor een duo dat zijn bekendheid te danken heeft aan opzwepende deejaysets en uitstekende platenkeuze is dat niet evident. Maar het werkt verbluffend goed.

Meer lekkers voor de fans van het eerste uur of idioten die het nieuwe album nog niet kennen presenteert zich in Higher Level. De vocal sample van Isaac Tichaeuers origineel blijft na de overgang nog twee extra nummers nazinderen en gaat naadloos over in het uiterst poppy en vrolijke Just. Er is duidelijk ook nagedacht over deze liveset.

Het publiek reageert uitmuntend op het slotoffensief van Bicep dat in het teken staat van klassieke ninetiestrance waarbij alle handjes collectief de lucht in gaan en van start gaat met het pompende Sacrifice. Maar het absoluut hoogtepunt van het heerschap achter de knoppenbakken passeerde daar net vóór met Aura. Een zeven minuten en een klets durend stukje epos en ongetwijfeld de beste productie die het laatste half jaar uit het kamp van Bicep gerold is. Wát een spieren.

Daarmee is Contrair net niet aan zijn laatste wapenfeit. Wie nog een allerlaatste keer uit de bol wil gaan in Hush Hefners stek kan op oudejaarsavond terecht voor de volgende editie van Hush Hush. Meer Bicep in België? Afspraak op 29 maart op het Brusselse Listen! Festival of een dikke maand later in Leuven op het And& Summit & Festival.

Foto’s © Kemizz 
Ontdek meer...Event
Artiesten in dit artikel