BRICO-producer Jacques beroofd van carrière

2017 eindigde in mineur voor doe-het-zelf muzikant Jacques. De Fransman werd het slachtoffer van diefstal. Een onverlaat brak in zijn studio in en nam alles mee dat Jacques nodig heeft voor een concert, behalve de arme man zelf. In een emotioneel bericht op Facebook deelt Jacques de indrukwekkende buit die de schurk maakte. En dat allemaal op zijn verjaardag.

Twee MacBook Pro’s, een geluidskaart, al zijn midi-controllers, een opnametoestel, een DPA 4060 (microfoon), microfoonaansluitingen, al de objecten (instrumenten in zijn geval), een camera, kabels, een gitaar en een rugzak. Het prijskaartje van die lijst kan oplopen tot zo’n 20.000 euro, en dat is zonder de emotionele schade. Jacques geeft nog mee dat dit het einde betekent voor zijn muzikale carrière voor onbepaalde duur.

Tot zover het nieuwsbericht.


Opinie - Il y a quelque chose que je ne comprends pas.

Wij, de redactie van Fuzz Magazine, zijn allemaal muziekliefhebbers. Dat wil daarom niet zeggen dat we stuk voor stuk producer of dj zijn, maar we delen allemaal dezelfde passie en liefde voor muziek. Door de jaren heen zien we veel veranderingen in het muzikaal landschap. Innoverende dj’s die vergeten genres in hun set steken, producers die random mensen uit het publiek live op hun keyboard laten tokkelen, heruitgebrachte tracks die plots culthits worden, enzovoorts.

Een goede twee jaar geleden was daar plots Jacques, een jonge Fransman die zijn haardos omtovert tot een ‘vleesklak’ en een unieke sound voortbrengt. Zijn eerste EP, Tout est Magnifique, is vernieuwend, origineel en gewoon steengoed. Je snapt het plaatje, Jacques wordt met een fluostift onderlijnd voor de aankomende festivalzomer.

De eerste live kennismaking met Jacques was op Dour Festival in 2016, in Le Labo. Hieronder een kleine geheugensteun voor de geïntoxiceerde Dour-ganger onder jullie.

"Naast keyboard, gitaar, zang, klanknabootsingen en grappige dansjes neemt Jacques zijn geluiden live op met alledaagse voorwerpen uit de gemiddelde woning der middenstand. Schaar, pingpongballetje, spuitbus, ducttape, eiersnijder - volgens sommigen een mozzarellasnijder - kartonnen buizen en toeters. Je kan het zo gek nog niet bedenken, de man is duidelijk een genie."

Mijd het stelen en ’t bedriegen, zo luidt het zevende gebod van God. Of je nu gelovig bent of niet, je weet dat het niet mag als ook de staat het verbiedt. Al betekent een mozzarellasnijder voor jou niets, zulk materiaal stelen van Jacques is als het stelen van Tom Boonen zijne fiets.

Alle gekheid op een stokje, dit is niet de eerste keer dat artiesten te maken krijgen met broodroof. Onlangs nog werd DJ Juicy's laptop gestolen uit zijn auto en in San Francisco had iemand het lef om de USB-stick van Justin Martin vlak voor zijn dj-set uit de cd-speler te trekken.

Zulke zaken maken ons als muziekliefhebber en ook gewoon als mens razend. Muziek is een dure hobby en dat weten dieven ook. Het zijn hallucinante bedragen die dj’s en producers neertellen om materiaal aan te kopen waarmee ze muziek maken… voor ons. Waar haal je het lef vandaan om dat af te pakken?

Materiële schade valt te herstellen, maar de emotionele tik die Jacques nu moet verwerken is onbetaalbaar. Aan de hondsvot die het materiaal van Jacques nu probeert te verlappen op een tweedehands website: wees diep beschaamd, maar weet ook dat het nooit te laat is om alles terug te geven.

Ontdek meer...Telex
Artiesten in dit artikel