Bandcamp maakt cijfers 2017 bekend

Bandcamp heeft gisteren verschillende verkoopcijfers bekendgemaakt van 2017 en als we eerlijk mogen zijn, ziet het er allemaal verrassend goed uit.

Om te starten steeg de totale verkoop met zo'n 74% bij vorig jaar. Met totale verkoop bedoelen we zowel digitaal als fysiek materiaal, waaronder ook merchandising.

De grootste stijger is de vinylplaat, die wereldwijd en sterke heropleving kent en waarvan er 54% meer verkocht werd. Verrassend is dat de cassetteverkoop er ook sterk op vooruit gegaan is met 41% meer verkochte exemplaren. En ook cd's doen het nog steeds goed met een stijging van 18%.

De cijfers staan toch wel in contrast met de globale trend waarin streaming harde klappen uitdeelt. Terwijl streaming wereldwijd met bijna 60% steeg, daalde de digitale verkoop van albums met 20% en singles met meer dan 23%. Je zou dus verwachten dat Bandcamp deze globale trend zou moeten voelen in de verkoopcijfers, wat niet gebeurd is.

 

Bandcamp heeft ondertussen 3500 platenlabels op hun platform en 600 000 artiesten die al ooit iets via de website verkocht heeft. Sinds 2007 heeft Bandcamp 271 miljoen dollar uitbetaald aan artiesten door verkopen op het platform. 

Hopelijk blijven ze dit zelfde elan aanhouden in 2018.

Lees het volledig rapport op Bandcamp Daily.

Ontdek meer...Tech
Tags