Digital Mystikz bewijst hun legendarische status in Het Depot (24/3)

Onze mond viel even lichtjes open toen we zagen dat Digital Mystikz naar Leuven Jazz in Het Depot zou komen. Eerst en vooral is het erg straf dat twee legendes van zo’n formaat even afzakken naar Leuven. Zoals één van de aanwezigen zo mooi wist te verwoorden: Digital Mystikz is voor elektronische muziek wat ABBA voor pop is.

In de tweede plaats waren we verbaasd dat Digital Mystikz nu net in het kader van Leuven Jazz afzakt naar ons land. Nuja, daar gaan we niet over klagen want ieder excuus is goed om deze kerels naar België te halen.

Een introductie is eigenlijk totaal overbodig, maar toch: dubsteplegenden Mala en Coki maken sinds 2004 samen muziek onder de naam Digital Mystikz. Zowel solo als met Digital Mystikz waren ze pioniers in de dubstep.

Samen met Loefah en Sgt. Pokes organiseerden ze ook de invloedrijke tweemaandelijkse dubstepavond DMZ. Op deze plaats leerde onder andere Marie Anne Hobbs de dubstep kennen. Kortom: pioniers die mee aan de wieg stonden van de dubstep en het aan een groter publiek toonden.

Digital Mystikz deelden de affiche met Lefto en zijn protégé AliA. Op het podium stond Digital Mystikz’ set-up al klaar, maar AliA en Lefto speelden in een dj-booth die voor het podium op de grond stond, wat een echt Boiler Roomgevoel creëerde.

AliA opende én sloot de avond en na deze avond kunnen we wel zeggen dat AliA waarschijnlijk de nieuwe Faisal is. Ten eerste speelt ze steeds keigoede sets, daarnaast kan ze haar selectie perfect aanpassen naar de vibe van het moment.

Openen deed ze met funky plaatjes om het publiek op te warmen, afsluiten deed ze met steviger werk om het publiek nog wat te laten doordansen. Straffe madam waar we zonder twijfel nog veel over gaan horen!

Waar we zeggen dat AliA de nieuwe Faisal is, zeiden we vroeger dat Faisal de nieuwe Lefto is. We hoeven niet meer uitleggen dat Lefto’s set goed was. We hoorden heel wat tracks die we kennen van zijn radioshow, maar voor de gelegenheid speelde Lefto extra veel stevige dub. Ideaal dus om ons al wat te doen dansen in de voorbode naar Digital Mystikz.

Mala en Coki legde de eerste plaat (ja échte vinyl) op en van minuut één tot minuut 90 kregen we geen seconde rust. De dubstepknallers volgden elkaar op, strak in elkaar gemixt, wat tegenwoordig niet meer veel dj’s gegeven is die vinylsets spelen. Meermaals hoorden we releases van Mala’s Deep Medi Musik.

Onmiddellijk waanden we ons op een Londense dubsteprave (DMZ misschien?).  Eigenlijk was Digital Mystikz gewoon een bloemlezing van de helaas bijna vergane dubstepscene. Zeggen dat deze dubstep aan een nieuwe opmars bezig is, kunnen we niet na het optreden. We kunnen wél zeggen dat er in schoonheid afscheid van genomen wordt.

Respect aan Digital Mystikz om hun legendarische status te bevestigen en geen sell-out te zijn die teert op het verleden. Respect naar AliA en Lefto om weeral goede sets te spelen en tot slot respect naar Het Depot om deze gasten naar Leuven te halen én om voldoende stevige subs te hebben voor dit spektakel.

Ontdek meer...Event Review
Artiesten in dit artikel