Where House keert huiswaarts

Where House komt terug naar huis. Na het heengaan van de Antwerpse Petrol in 2016 en een kortstondig avontuurtje in Gent vindt de organisatie achter het technoconcept het dringend tijd om Where House terug naar Antwerpen te halen. Organisator slash krullenbol Tim Vandewalle doet alles uit de doeken over de volgende editie op 15 maart, de keuze voor Ampere als danstempel en zijn bedenkingen over de hedendaagse undergroundscene.

Het einde van Where House

“Het einde van Petrol betekende in 2016 meteen ook het einde van Where House”, herbeleeft Tim. “Dat was toch het initiële idee. Tot Kompass Klub uit Gent vragende partij was om het concept bij hen verder te zetten. We hadden zin om verder te doen en hebben dat dan ook gedaan. Kompass is geen Petrol maar het industriële karakter en de algemene vibe daar komen toch aardig in de buurt. We dachten meteen onze nieuwe permanente stek gevonden te hebben, dat werd bevestigd door twee succesvolle edities van Where House in het Gentse.”

“Samen met de Gentse vrienden van Rimbu zijn we dan in het avontuur van Repossession gestapt. Een soort van Belgisch superfeest der industriële techno in Kompass. Het is met de organisatie van Repossession dat ik de zoveelste degout heb gekregen van de muziekwereld. In de beginjaren van Where House en een vorig concept Mayhem boekten we nog namen als AnD, Truss en Ansome voor een paar honderd euro. Ondertussen is dat een paar duizend euro geworden. Het deed pijn dat wij zoveel geld moesten neertellen voor acts die net dankzij het investeren van underground promotors voet aan grond hebben kunnen zetten. Het is echt jammer dat je daardoor tot 25 euro inkom moet vragen aan je bezoekers, en dan vraag je eigenlijk nog te weinig. Komt daar nog eens bij dat grote clubs en festivals exclusiviteit willen voor artiesten waardoor de kleintjes geen kans meer krijgen. Na die eerste editie van Repossession, die wel erg succesvol was, werd ik het zo grondig beu dat ik een stap terug heb gezet en Where House even aan de kant heb geschoven.”

Bringing Where House home again

“Al had ik wel het gevoel dat die stap terug niet lang zou duren. Het beestje in mezelf begon opnieuw te kriebelen en met het alternatief Space Force Operations ben ik intussen met twee toppers al aan een nieuwe reeks low-profile events begonnen in Antwerpen. Dit was een verademing en de goesting om terug iets met Where House te doen werd weer aangewakkerd.”

“Bovendien is er echt wel ruimte voor Where House in Antwerpen. Gent heeft daar al lang geen nood meer aan en in Brussel is er ook vanalles aan de hand. Ik vind mijn goesting niet meer in Antwerpen. Er zijn nog maar weinig feesten waar ik zelf naartoe zou willen als bezoeker. Enkel in Het BOS voel ik me thuis maar daar is een specifieke programmatie waar voor industriële techno amper plaats is. In Club Vaag worden ook wel namen als Ansome, I Hate Models en binnenkort Headstrong (Clouds en Randomer) geboekt maar daar hangt in mijn ogen toch nog een andere sfeer dan wat we vroeger in Petrol gewoon waren.”

“Of we die sfeer terug gaan krijgen in Ampere? Geen idee. We gaan nu gewoon voor de eerste editie en zullen daarna wel zien. Het belangrijkste is dat we op 15 maart de mensen die vroeger graag naar Where House kwamen, naar Ampere kunnen lokken. Het geluid is daar alvast in orde en met Max Flapy aan het licht hebben we de beste sfeerzetter van het land , daar hoeven we ons al geen zorgen over te maken. Ook houden we het met vijf euro voor middernacht graag zo laagdrempelig mogelijk.”

Ampere heeft met een aantal sterke avonden met Miss Djax op Acid Addiction en Mala All Night Long alleszins de poorten open gezet voor een publiek dat op zoek is naar een plek in Antwerpen voor dat soort avonden. Ik heb getwijfeld of Ampere en Where House wel verenigbaar zijn maar ik heb het gevoel dat beide partijen er het beste van willen maken."

DSNT Records

“Het blijft laagdrempelig dus we gaan niet Ansome voor de zevende keer boeken en vijfduizend euro neertellen. We gaan terug naar onze roots en vragen de Ierse crew achter DSNT met onder andere Sunil Sharpe, Ossian en Myler als vaste waarden. DSNT is jaren geleden gelijktijdig met Where House hardere technonamen beginnen boeken. Die mannen doen het nog steeds voor de juiste reden en zijn al jaren met veel energie een succesvolle scene aan het uitbouwen.”

“Bovenaan onze line-up staat de oudste resident van DSNT, Nez. Die werd onlangs verkozen als beste deejay van het jaar door het Britse muziekmagazine Hyponik. Hij heeft zijn eigen label Computer Controlled Records en draait enkel met vinyl. Verder komt Crock, een andere vaste beukwaarde van DSNT, zijn ding doen. Van de Antwerpse locals draai ik samen met Where House-resident Nick Bollaert als Where House Terror Squad en we vragen ook Double U Jay terug. Iemand die permanent in zijn muziek blijft investeren en terug meer aan bod zou mogen komen.”

Afspraak op vrijdag 15 maart in Ampere voor de Antwerpse doorstart van Where House met de Noord-Ierse Nez en Crock, Double U Jay en Where House Terror Squad.