Cybercriminelen slaan grote slag op tunnel rave van Fuse

Afgelopen zaterdag vond in de Hallepoorttunnel een uniek raveparty plaats. De Brusselse club Fuse had de toestemming gekregen om er de permanente heropening, die de dag erna plaatsvond, te vieren met een evenement op de locatie met namen zoals A. Brehme, Kafim, Pattrn en resident Pierre.

Feesten in een tunnel was blijkbaar iets dat velen konden smaken want in een mum van tijd kregen we op de Facebookpagina van het evenement te lezen dat er geen tickets meer verkrijgbaar waren. De tickets kostten 5 euro per stuk.

Op 18 januari verschenen bij verschillende mensen echter plots advertenties op het nieuwsoverzicht van hun Facebook waar er wel nog 50 last-minute tickets verkocht werden. Prijs voor een ticket: 22,50 euro. De mensen werden echter doorgestuurd naar fusebrussels.be en niet naar de officiële website van de club, fuse.be. Ze kregen er een betaalpagina te zien, maar ontvingen nooit een ticket.

De ICT-nieuwswebsite computable nam contact op met DNS, de organisatie die domeinnamen in België beheert en kwam te weten dat fusebrussels.be op 18 januari aangemaakt werd en al sinds 19 januari terug in quarantaine staat.

Een woordvoerder van DNS meldde aan computable dat de malafide domeinnaam geregistreerd staat op naam van een privépersoon, maar kan verder niet meer informatie geven. Fuse laat ons weten dat ze gedupeerden ten stelligste aanraadt zich te wenden naar het meldpunt van FOD Economie, alsook klacht in te dienen bij de Lokale Politie.

Fuse had op de dag van het evenement zelf al in het snotje dat er scammers en phishers aan het werk waren en waarschuwden potentiële feestvierders voor het gevaar op hun officiële Facebookpagina.

Toch was het kwaad reeds geschied. Nathalie Van Raemdonck, een analyste bij het EU Institute for Security Studies laat via haar Twitter weten dat er toch redelijk wat slachtoffers gevallen zijn. Volgens haar zijn er reeds 2800 75 slachtoffers die 22,50 euro betaalden voor een ticket die ze nooit ontvingen. Uitgerekend goed voor een bijna 63000 1700 euro...

UPDATE: De club Fuse meldt aan Fuzz Magazine dat zij weet hebben van 75 slachtoffers. De organisatie legde zelf ook klacht neer bij de Lokale Politie. De eerste vermelding van 2800 slachtoffers was dus foutief en was een door Nathalie Van Raemdonck gemaakte deductie van verschillende factoren: de 6000 geïnteresseerden op Ticketswap, de releastische opzet van de fake website en de snelheid van slechts 6 uur waarin de 2000 originele tickets verkocht werden.

Een andere factor die deed vermoeden dat er meer dan 2800 slachtoffers zouden zijn, is het ordernummer die op een screenshot te zien is van de betalingspagina van fusebrussels.be, hieronder afgebeeld.

 

Ontdek meer...Club
Artiesten in dit artikel