Review: Urlaub Outdoor 2019

Vorige week zondag ontwaakten we niet alleen uit een diepe roes van Paradise City, ook het Bilzerse Urlaub Outdoor zorgde voor een zwaar hoofd bij een deel van onze redactie. En of die vijf kaarsjes in stijl uitgeblazen zijn. 

Vorige week zaterdag was het (na drie jaar op een andere locatie) voor de tweede keer op rij te doen in een idyllisch stukje bos in Munsterbilzen bij de heren van Urlaub. Hier vond de vijfde editie van hun jaarlijks outdoor evenement plaats. Knap om te zien hoe de organisatie elk jaar steeds meer volk weet aan te trekken en elk individu zijn ogen doet opengaan met hun aankleding.

Naast het muzikale aanbod is de beleving die op het Bilzers festival gecreëerd wordt minstens even belangrijk. Om dit te realiseren werkten ze dit jaar samen met 8 artiesten uit de omstreek waaronder Lindert Steegen, Sebastiaan Van de Broeck, Michael Castro, Chris Lathouwers, Rachel Segers, Ruben Wouters, Simon Lynen en Marne Peters. Eén van de opvallendste werken was toch wel die van Marne, door middel van 3D video mapping wist hij de aandacht van de bezoekers onmiddellijk te trekken bij het betreden van de site. Petje af!

Maar goed. Genoeg over de streling voor de ogen, onze oren wilden natuurlijk ook bevredigd worden. Artiesten die deze taak op zich namen: Urlaub Soundsystem, Nathan Micay, Sweely (live) en Deetron. Arriveren deden we rond 22u45, toen waren de heren van Urlaub Soundsystem bezig aan hun thuismatch die om 23u afgeloten werd. Wij namen die laatste 15 minuten nog even de tijd om het terrein te verkennen en onze droge keel te smeren.

Klokslag 23u was het de beurt aan Fransman William Montana aka Sweely. Net gelijk vorig jaar programmeerden de heren van Urlaub een live-act tussen de selectors door. Een contrast dat zeker merkbaar was, maar daarom niet minder in de smaak viel. Sweely vulde een uur met grooves, breaks én nog eens grooves.

Minimal sloeg de klok dus tussen elf en twaalf op Urlaub Outdoor met Sweely aan het roer. Van het standaard 4x4-patroon aangevuld met rave stabs, cuts en buitenaardse bleeps tot op hol geslagen kicks en snares die een sympathieke middelvinger uitstaken en flirtte met een experimenteel break-patroon. 

Rond middernacht werd Sweely met een applaus en liefdevolle knuffel van Deetron uitgezwaaid richting het Zuiden. Tijdens het opruimen van zijn materiaal haalde Deetron zijn koptelefoon, USB's en vinyl platen boven tafel en begon aan een erg eclectische drie uur durende set, van euforische house naar detroit techno en breaks gevuld met piano grooves. Smullen geblazen.

De Zwitser releaste vorig maand zijn debuut EP op Running Back (label van Gerd Janson), volgens ons de beste muzikale weerspiegeling van zichzelf als DJ en producer. Voor ons het bewijs dat Sam aka Deetron zich helemaal thuisvoelt binnen de visie van het label. Geen wonder dus dat zijn set gevuld was met unreleased Running Back-materiaal.

Ja dames en heren, de vakantie werd weer goed ingezet op Urlaub Outdoor 2019. We zijn nogmaals benieuwd met wat de heren ons volgend jaar zullen verrassen. Maar voor nu, een dikke 9/10.

Ontdek meer...Event Review
Artiesten in dit artikel