Interview: Docklands Festival

Nu zaterdag sluit Docklands het openlucht festivalseizoen af met een tweede editie op een unieke locatie in Antwerpen. Wij hadden het Mats Raes alvast over het verhaal achter Docklands, hun "no-nonsense" feel en toekomstplannen. Maar Mats...

... Wanneer ben je voor het eerst in contact gekomen met het nachtleven?

Mats Raes - Op mijn vijftiende. (lacht) Er ging een heel andere wereld open na een bezoek aan de Fuse in Brussel en Metrotechno in Antwerpen. Dat waren mijn eerste aanrakingen met het Belgische nachtleven.

Fuzz -Waar heb je je passie voor het organiseren van evenementen ontdekt?

M.R. - Dit was ongeveer in dezelfde periode. Mijn broer was toen al volop bezig met events en ik ben er gewoon mee ingerold. 

Fuzz - Wat is het verhaal achter Docklands?

M.R. - In de periode dat ik in contact kwam met het nachtleven, vonden er al heel wat evenementen plaats op het eilandje zoals bvb Laundry Day. En dezelfde vriendengroep die daar vroeger ging feesten, droomde er toen al van om daar ooit zelf iets te organiseren. En na een lange periode die er is over gegaan, zijn we er gewoon aan begonnen.

Fuzz - Jullie proberen zich te onderscheiden als organisatie met de line-up en locatie. Kan je iets kwijt rond jullie visie hierrond?

M.R. - Ik was een van de eerste studenten event management aan Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Peter Decuypere vertelde ons hier: location is key. Een uitspraak die eigenlijk altijd is blijven hangen. De locatie waar Docklands plaatsvindt, beschikt over een erg industrieel karakter in combinatie met een parkgevoel. Dat maakt het wel een erg leuk gegeven. 

En wat de line-up betreft proberen we eruit te springen door acts te booken die in de overgangsperiode zitten: van heel talentvol naar topacts op grote podia in België. Zoals bvb Stavroz, Cellini, Glints, etc. Dit in combinatie met vaste waardes natuurlijk.

Maar er is nog een derde puntje waarmee we ons willen onderscheiden als organisatie en dat is onze nostalgische of "no-nonsense" feel. We proberen op een of andere manier terug te grijpen naar een tijd zonder overaanbod aan festivals. (lacht)

Fuzz - Als we jullie programmatie bekijken, valt ons op dat dit een mix is van twee verschillende werelden: de "elektronische scene" en de "hip-hop scene". Willen jullie door zo een programmatie twee verschillende niches trekken naar Docklands?

M.R. - Wat mij opvalt is dat er de laatste jaren veel kleinere niche festivals zijn die zich vooral op een "scene" focussen. Wij proberen inderdaad verschillende werelden te combineren. Maar toch zal het altijd een complementair geheel vormen. Zoals bijvoorbeeld Glints die op een of andere manier kan aansluiten bij techno en Stavroz die flirten met etnische beats. Als het past, dan past het.

Fuzz - Vorig jaar hadden jullie minder goed weer. Hoe bepalend zijn de weersomstandigheden voor een openlucht evenement?

M.R. - Door het grote aanbod aan festivals is dat volgens mij heel erg bepalend. Zeker voor pas opkomende festivals. Doordat je tegenwoordig je spanningsboog ook moet opbouwen qua ticketverkoop is dat volgens mij heel erg bepalend. Maar we proberen daar heel rustig onder te blijven.

Fuzz - Wat mogen we in de toekomst verwachten van Docklands?

M.R. - We zijn nu twee jaar bezig. Allereerst willen we ons plekje veroveren in het Antwerpse festival/nachtleven. We willen zeer zeker groeien, maar we willen het vooral erg gecontroleerd houden. Sowieso meer waken over de kwaliteit dan de kwantiteit.

Nu zaterdag dus. Het laatste open air feestje van deze zomer in Antwerpen: Docklands Festival. Info en tickets vind je door hier te klikken.

Ontdek meer...Festival Fever
Artiesten in dit artikel