Gang Starr brengt nieuw album uit

Het is inmiddels al bijna 10 jaar geleden dat de legendarische New-Yorkse rapper Keith Edward Elam, beter bekend als Guru, overleed aan de gevolgen van kanker. In de jaren ’80 startte hij samen met DJ Premier, nog zo’n zwaargewicht, het collectief Gang Starr. Met tracks als Full Clip en Work inspireerde het duo een hele nieuwe generatie rappers. Guru’s teksten stonden ver van de gangster rap die later de scene zou overnemen en gingen veeleer over zwart bewustzijn.

Het laatste album, The Ownerz, verscheen in 2003 en buiten een Best Of-album was dit het laatste dat we van Gang Starr als collectief hoorden. Guru ging verder met enkele solo-projecten, waaronder het iconische Jazzmatazz. Hierin combineerde hij als nooit tevoren jazz met rap en kreeg hij hulp van jazzgoden als Roy Ayers en Herbie Hancock. Premier is tot op de dag van vandaag actief en mag net als Guru gerust tot éen van de grootste namen ooit in de rapwereld gerekend worden. Zijn beats werden gebruikt door de groten der aarde, waaronder Nas, KRS-One, Jay-Z, The Notorious B.I.G. en Joey Bada$$.

Na veel gossip en rumoer gebeurt dit jaar nu eindelijk waar fans al jaren op wachten: een nieuw Gang Starr-album, inclusief vocals van Guru, zal uitkomen. Premier begon in 2017 met producen, met de assen van Guru bij zich in de studio. Resultaat is een nieuwe LP, toepasselijk One Of The Best Yet genaamd (naar bekende zin van Guru uit het nummer Full Clip).

One Of The Best Yet zal maar liefst 16 tracks tellen, waarvan op enkele oldschoolhelden als M.O.P., Jeru The Damaja en Q-Tip te horen zullen zijn. Ondertussen verschenen er ook al twee singles. Op Family and Loyalty krijgen we eindelijk nog eens Guru’s rustgevende stem te horen, naast de raps van J. Cole. Premier zorgde wederom voor een heerlijke beat gemaakt rond een zeemzoete pianosample. Op twee weken schoot het aantal views voor de clip naar boven de twee miljoen.

Van de tweede single, Bad Name, zijn wij misschien nog meer fan. Alles zit hier gewoon goed: Premier levert oldschool boombap voorzien van zijn typerende scratches en Guru zijn kritische teksten hadden evengoed gisteren geschreven kunnen zijn.

One Of The Best Yet is met de twee singles die wij hoorden nu al een schot in de roos. Dit is verplichte kost voor elke hip-hop-fan!