Fuzz Première: Boi Wonder - I Like You

Boi Wonder brengt met I Like You een nieuwe single uit. In de lijn van vorige nummers Living Room en Whispers kunnen we ook hier een meeslepende stem terugvinden. Ook de mysterieuze elektronische sound komt opnieuw om de hoek kijken. 

Fuzz: Waarover gaat I Like You? Welke thema's kunnen we terugvinden?

Maxiem Charlier: We doen het niet bewust, maar we stellen vast dat we niet de meest opbeurende muziek maken. Qua sound komen we altijd uit bij iets donker, gejaagd, haast alarmerend. 

Jelle Lisson: De lyrics sluiten daarbij aan. Een zin als "Even though I would like to say it out loud, I will never ever say it out loud", dat heeft iets gefrustreerd, kwetsbaar of hopeloos, zonder dat de luisteraar hoeft te weten waarover het precies gaat.

Fuzz: Dat klinkt vervelend, je kwetsbaar opstellen in een wereld waarin de luidste en meest zelfzekere roepers op sociale media met de aandacht gaan lopen.

Maxiem: Damn right.

Jelle: Maar in the end zijn we gewoon jaloers. Wij willen ook aandacht! Vertel ons hoe, please!

Fuzz: Kunnen we een video verwachten?

Maxiem: Er is een lyric video, inderdaad. Simpel, maar we hopen toch in de eerste plaats indruk te maken met onze muziek in plaats van met beeldmateriaal. Bij de vorige single hebben we iets te veel tijd verloren aan de practicalities die komen kijken bij het draaien van een video clip, dat wilden we dit keer vermijden.

Jelle: Niet dat we er niet trots op zijn. We denken graag dat deze video onze muziek reflecteert: op het eerste zicht eenvoudig, maar onder de oppervlakte behoorlijk doordacht. Met dank aan dj Richelle mede-oprichter van Pelican Fly, het label dat onze nummers uitbrengt. Hij voorziet ons met een immer grote glimlach van artwork, en heeft ook deze video bedacht en in elkaar gestoken.

Fuzz: Jullie zitten dus bij een label. Wat doen zij precies?

Jelle: Excuses voor het namedroppen, maar het was toch wel héél onwezenlijk toen we hoorden dat we in de kamer zaten met mensen die pakweg Cashmere Cat, Lido of Canblaster groot hebben gemaakt. 

Maxiem: En dat die mensen dan ook nog eens fan waren van onze muziek.

Jelle: Pelican Fly is geen traditioneel label. Natuurlijk nemen ze ons een hoop praktisch gedoe uit handen, maar ze zijn in de eerste plaats onze steun en toeverlaat. Ze leren ons nieuwe muziek kennen, komen regelmatig naar onze studio om samen aan de muziek te schaven en duwen ons in de juiste richting wanneer we twijfelen welke kant we op moeten met een nummer.

Maxiem: En soms, net wanneer we denken dat we klaar zijn met een track, vuren ze twintig nieuwe ideeën af, waardoor we terug naar de drawing board gaan. Ze halen dus het beste in onszelf naar boven.

Fuzz: Boi Wonder is in de eerste plaats een producersduo. Hoe verloopt het schrijfproces?

Maxiem: Jelle en ik sluiten ons in sessies van gemiddeld 8u op in onze studio. We werken meestal aan meerdere nummers tegelijk, dus het is moeilijk om het proces voor één nummer eruit te filteren. Meestal zoeken we eerst iets wat ons raakt. Dat kan een melodie, een rhythm of een sample zijn, maar even goed iets subtiels als een akkoordenschema, de klankkleur van een instrument dat we nog nooit eerder gebruikt hadden, of het onverwachte effect van een effect. 

Jelle: In dit geval was dat de melodische klank van de snare, en het strakke patroon op de offbeat.

Maxiem: Vervolgens zorgen we dat we enkele variaties hebben voor de vier klassieke componenten van een song: drum, bas, chords en lead. Dat gieten we dan in een primitieve structuur. Ten slotte beginnen we te finetunen. We maken onze muziek op een laptop, maar het is niet de bedoeling dat je meteen hoort, we willen het graag organisch laten klinken. En pas aan het einde worden er woorden opgezet. 

Fuzz: Maakt deze single deel uit van iets groters?

Maxiem: Jawel. De voorbije maanden hebben we hard gewerkt aan nieuwe muziek. Eerst dachten we aan een EP met vier nummers, als visitekaartje. Vervolgens speelden we met het idee om er een mixtape van te maken, een soort live versie van een dj set.  Maar uiteindelijk vonden we dat we voldoende interessant materiaal hadden voor een album. Dat verschijnt in maart, 2020.

Jelle: Een relatief kort album, dat klopt, maar goed. In plaats van jullie te blijven teasen met een beperkt aantal nummers, leek het ons spannend om gewoon onmiddellijk te tonen wat we in onze mars hebben. 

Fuzz: In welke mate zijn jullie huidige singles - Living RoomWhispers en I Like You -  representatief voor die staalkaart, voor de sound van Boi Wonder?

Jelle: Goh, moeilijk. Die drie nummers bakenen onze sound zo ongeveer af. Het zijn de randen van het universum Boi Wonder. We zijn dus niet van plan om plots te verrassen met een opzwepende gospelsong of een keiharde technotrack.

Maxiem: Hoewel we vaak vervallen in four-to-the-floor tracks als we even vastzitten in de studio. Die resultaten zullen we dan maar houden voor een zij-project, zoals Caribou met Daphni.

Op verder werk van Boi Wonder is het dus nog even wachten tot volgend jaar, maar ondertussen kan je wel al genieten van I Like You, Whispers en Living Room.

Artiesten in dit artikel