Fuzz Five #86 - Moving Still

Voor de 86e Fuzz Five deden we overzees beroep op de Ierse producer met Arabische roots: Jamal Sul aka Moving Still. Sinds zijn eerste release op het Londense label Dar Disku (!) in januari 2019 wist deze man onze aandacht te trekken. En terecht. Vorige zomer scoorde hij nog een monsterhit met een edit op Cheba Yamina's nummer Sidi Mansour en kreeg op deze track support van A-class artiesten als Hunee, Nabihah Iqbal en Palms Trax die er de mainstage van Dekmantel mee in de fik stak! Keep an eye on this guy, we verzekeren het u.

1. Hysteric - Summer in Cairo

Dit is zonder twijfel een van mijn favoriete tracks. Hysteric gaat al een hele tijd mee in de scene en is altijd al geïnspireerd geweest door de Arabische sound, "Summer in Cairo" is echt next level.

Dit nummer is super inspirerend voor me. Van de piano akkoorden tot de arp bass. En als dat nog niet genoeg is, is er de Arabische lead die je door heel het nummer sleurt. Er zijn niet veel nummers zoals dit, zeker weten een all-time favoriet. De track wordt ook enorm veel gespeeld en ik blijf me afvragen: “how the f*** do I make a track that is this emotional”.

2. Mameen 3 – Mamermaids

Dit is Mameen 3's tweede release op Bongo Joe en eerlijk gezegd blies de Robot-Rai en Vocoder lead op Mamermaids me volledig weg. Dit nummer was een tip van de heren van Dar Disku en staat nu al enkele weken op repeat. Ik heb ook de vinyl besteld zodat ik hem helemaal plat kan spelen in de studio.

De track is een "slow burner" maar ik denk dat hij in de club ook wel kan werken. Heel veel zin om deze uit te testen op de dansvloer. Luister maar, het nummer spreekt voor zichzelf.

3. Ihsan Al Munzer – Jameila

Ihasan Al Munzer is een van mijn grootste inspiraties. Hij is een van de pioneers van synth gedreven Arabische muziek uit de late jaren 70 en begin jaren 80 in Lebanon. Ik hoorde dit nummer toen ik jonger was en jaren later hoorde ik het opnieuw op een festival. Ik was gechoqueerd door de respons. Wauw.

Deze track is voor mij een afsluiter. Het is een krachtige herinnering naar waarom ik geïspireerd ben om Arabisch geïnspireerde muziek te maken. Een van mijn favoriete momenten met dit nummer was het spelen ervan in Dublin in de Sugar Club. Een Libanese man herkende het meteen en kende de hele lead uit zijn hoofd. Fantastisch.

Ik heb ook eindelijk een kopie van het album in mijn bezit. Beirut Groove Collective heeft er een heruitgave van gedaan en, man, het klinkt zo mooi.

4. Zatua – Hey Joamal

Ik ben een grote fan van het label "Music From Memory", en ik had dit eigenlijk puur voor op naam gekozen. Toen ik dit tegenkwam in All City Records in Dublin, zag ik de titel van het liedje "Hey Joamal", dat klinkt als mijn naam en ik dacht "dit zou interessant kunnen zijn! Ten seconds in, I was like: F*** what is this?8

Het blijkt een band uit Indonesië te zijn die gevormd werd door Dea Barandana. Ik heb deze track al eens eerder gespeeld en de reactie was krankzinnig! Ik hou echt van alle elementen in dit nummer. Sowieso een favoriet!

5. DJ Plead – Ruby

DJ Plead is zeker een van mijn favoriete producers, zijn manier van het interpreteren van Arabische muziek is vrij heavy-hitting. Toen mijn EP op Nail Shop vorig jaar wegviel, circuleerde deze track ook rond dezelfde tijd. Sowieso leuk dat er meer Arabisch geïnspireerde tracks uitkomen.

Ruby is een verborgen bonus edit op DJ Pleads "Pleats Plead EP". De eerste keer dat ik het hoorde, wist ik dat het een signatuur-nummer in mijn dj- sets zou worden. Het is een volwaardige track vol warmte. Ik raad deze EP ten zeerste aan. Elke keer als ik dit nummer speel, vernietigt het de dansvloer voor 100%.

Ontdek meer...Fuzz Five
Artiesten in dit artikel