Ter nagedachtenis aan Tony Allen - spirituele vader van afrobeat

Deze morgen kregen we het droeve nieuws te horen dat de 79-jarige drummer Tony Allen donderdagavond overleden is in Parijs. Allen was samen met Fela Kuti de spirituele vader van het afrobeat genre. Zijn manager, Eric Trosser, liet weten dat de drummer enkele dagen geleden nog in goede toestand was. Zijn dood kwam dus erg onverwacht. Volgens Rolling Stone stierf Allen aan een abdominaal aorta aneurysma. 

In 1940 werd Tony Allen geboren in de Nigeriaanse stad Lagos. Na heel wat muzikale opvoeding via zijn vaders platenkast die gevuld was met van alle soorten blues, jazz en Afrikaanse muziek, nam hij in zijn late tienerjaren zelf de stokken in handen. In 1964 kwam er de ontmoeting met Fela Kuti die ervoor zorgde dat Allen als drummer in Kuti's band Koola Lobitos aan de slag ging. 

“It was like a revolutionary music style coming to the country,” Allen explained. “They were used to the highlife thing… It was kind of strange for the people.”

Een bezoek aan de Verenigde Staten in 1969 leidde tot een muzikale inspiratie bij Fela en Tony die tot op de dag van vandaag invloed heeft op de muziekwereld. Een Afrikaanse blauwprint aangevuld met elementen uit jazz en funk leidde tot de geboorte van een nieuw genre: "afrobeat". Tal van koperblazers, scheurende gitaren, overheersende baslijnen en opzwepende drums met Tony Allen als de spirituele vader van het ritme. Afrobeat groeide uit tot een erg geliefd en dansbaar muziekgenre. 

Allen was tot vorige zomer op 78-jarige leeftijd nog altijd erg actief als drummer. Zo speelde hij samen met Daman Albarn op Rock Werchter en naast techno-icoon Jeff Mills op Pukkelpop. Tony Allen, een man die tot op het einde van zijn dagen een invloed had op de huidige muziekwereld en altijd is blijven doen waar hij van hield. We'll keep the rythm going, Tony. Het ga je goed.

Artiesten in dit artikel