Timmerman en De Serre zetten IDAHOT in de kijker

Vandaag is het IDAHOT, een dag die niet ongezien mag passeren. En daarom sloegen Timmerman en De Serre de handen in elkaar. Dit draaide uit tot een dj-set van 80 minuten met een tracklist die een sterke link heeft met de LGBTQI+ scene. Ook werd er in samenwerking met videograaf Robin Stevens en zes dansers een geweldige performance opgevoerd gedurende de volledige set. 

Naar jaarlijkse gewoonte staat 17 mei gekend als IDAHOT, oftewel de Internationale Dag tegen Homofobie, Bi-fobie en Transfobie. Anno 2020 voegen we daar alle verschillende geaardheden aan toe en staan we bijvoorbeeld ook stil bij interseksualiteit en genderneutraliteit. 

IDAHOT wilt aandacht vragen voor de LGBTQI+ scene die nog op veel onbegrip stuit. Want zelfs de dag van vandaag is er jammer genoeg nog steeds geweld tegen minderheidsgroepen. Denk bijvoorbeeld aan gaybashing dat jammer genoeg nog meermaals per jaar gebeurd in ons land maar ook de vele homofobische reacties en uitspraken die nog altijd de wereld in worden gestuurd. Homofobie lijkt echter een misplaatste term, tegenwoordig heeft men geen schrik meer van iemand die anders geaard is. Het slaat dan ook terug op het uitsluiten, uitschelden en het geweld dat nog dagdagelijks gebruikt wordt.

Maar de term kent wel een oorsprong van angst. Zo werd vroeger homoseksualiteit beschouwd als een ziekte, die volgens menig zelfs besmettelijk was. Juist daarom is IDAHOT 2020 nog specialer dan andere jaren. Het is vandaag exact 30 jaar geleden dat homoseksualiteit door de Wereldgezondheidsorganisatie officieel geschrapt werd van de lijst van ziekten. Tot die dag stond het op de lijst als een psychische aandoening.

Des te meer redenen om vandaag iets te doen om de LGBTQI+ scene in de kijker te zetten en de aandacht te vestigen op het feit dat het nog steeds niet algemeen aanvaard is. De vlaggenactie is de wijdst bekende actie, waarbij er werd opgeroepen om zoveel mogelijk regenboogvlaggen buiten te hangen vandaag. En dat is goed gelukt in ons Belgenland!

In lockdown-tijden moet men echter inventief zijn om een dj-set tot bij de mensen te krijgen. Dat besefte De Serre maar al te goed en in plaats van de klassieke live-stream waarbij je de volledige set kan kijken naar de woonkamer van de dj in kwestie, hebben ze de LGBTQI+ scene de show laten stelen. Tijdens de set kregen 6 Limburgse performers en/of dansers vrij spel. Ze stonden maar liefst 80 minuten lang in de spotlight door expressieve dans, bewegingen en gelaatstuitdrukkingen te combineren. En dit zorgde zeker en vast voor een prachtig geheel. De setting, muziek en bewegingen vloeide in elkaar over en zorgde voor een geweldige show. Een show die aandacht vestigt op IDAHOT en die ieder lid van de LGBTQI+ community zeker verdient.

Artiesten in dit artikel