Italië neemt berekend risico: vanaf 15 juni evenementen tot 1000 man

Sinds 18 mei wordt horeca in het Zuid-Europese land weer opgestart. Restaurants, bars en café's zijn terug open, maar het blijft nog wachten tot 15 juni vooraleer er weer evenementen kunnen plaatsvinden.

Italië werd met meer dan 30.000 sterfgevallen ten gevolge van het virus, één van de hardst getroffen landen in Europa. Nu er al enige tijd een positieve trend ingezet is binnen de ziekenhuisopnames, worden de teugels wat gelost.

Zo werd aangekondigd dat een hele resem maatregelen komen te verdwijnen, zoniet versoepeld. De regering beseft maar al te goed dat het toerisme zeer belangrijk is voor de economie en kondigde daarom al aan dat op 3 juni, één dag na de nationale feestdag, de grenzen weer open gaan. 

Maar wat ben je met open grenzen als er niets te beleven valt in je land? Daarom werden restaurants, café's en bars weer geopend, hetzij mits strikte voorwaarden zoals social distancing en mondmaskers.

Het wordt wel nog wachten tot 15 juni vooraleer er weer evenementen mogen plaatsvinden. De maximumcapaciteit voor indoor evenementen wordt 200 personen. In open lucht geldt een capaciteit van 1000 mensen.

Leuk zou je denken. Maar we moeten wel vermelden dat bij al deze evenementen bezoekers verplicht zijn te zitten, mondmaskers dienen te dragen en minstens 1 meter uit elkaar moeten zitten. Een vreemd festivalsfeertje dus.

Misschien nog vreemder is het fenomeen dat het per Ministrieel Besluit nog steeds verboden is voor clubs om te openen. Op het Italiaanse eiland Sicilië, die een autonome regio is binnen Italië, beslisten echter de lokale overheden dat clubs er wel al kunnen openen vanaf 8 juni.