C12 lanceert crowdfunding om toekomst te garanderen

De Brusselse club C12 lanceert een crowdfunding campagne om haar toekomst te garanderen. Sinds 8 maart zijn de deuren noodgedwongen gesloten en er is niet meteen vooruitzicht dat die opnieuw mogen openen. Net als bij de rest van de culturele sector weegt de financiële impact van de huidige crisis zwaar op de organisatie. Daarom vraagt C12 om de hulp van haar trouwe publiek.

"Toen we voor het eerst startten met C12 in februari 2018, hadden we geen idee wat er zou gebeuren. Deze rollercoaster van opwindende nachten, buitengewone DJ sets en live acts, nieuw gevormde vriendschappen, theater- dans- en kunstvoorstellingen, tattoo days en audiovisuele events hadden we zelfs in onze wildste dromen niet verwacht." Aldus Tom Brus, mede-oprichter van C12. "Evenmin hadden we ons een wereldwijde gezondheidscrisis voorgesteld die onze deuren maandenlang gesloten zou houden en ons tot ongekende financiële uitdagingen zou leiden. Maar we zijn nog niet klaar. We willen onze safe space en de verenigende kracht van cultuur en muziek blijven aanbieden aan ons eclectisch publiek. We willen de vrijheid die in en rond C12 ervaren wordt waarborgen. Daarom vragen we om jullie hulp."

"We willen de vrijheid die in en rond C12 ervaren wordt waarborgen. Daarom vragen we om jullie hulp" - Tom Brus, mede-oprichter C12

Samen met een community van kunstenaars die nauw verbonden zijn met de multidisciplinaire ruimte, is er een uitgebreide crowdfunding opgezet. Het idee is eenvoudig: iedereen die de toekomst van het project wil ondersteunen, kan helpen financieren en in ruil een beloning kiezen. De beloningen omvatten enkele memorabilia, een unieke guestlist sleutelhanger, workshops of ervaringen op maat in de club.

Beloningen

C12 presenteert met trots haar allereerste collectie t-shirts, gebaseerd op de unieke beelden van huisfotograaf Jeremy Gérard en ontworpen door Antoine Grenez, conceptuele fotograaf en mede-oprichter van het Brusselse Chanoir collectief. Gérard's beelden worden ook voorgesteld in Eidôla I, een fotoboek dat zijn analoge, wazige fotografische stijl aanbiedt die intussen het visuele handelsmerk van C12 is geworden.

Enkele van zijn meest iconische foto's zijn ook verkrijgbaar als kunstafdrukken in hoogwaardig A2-formaat. Voor deze prints hebben de aan C12 gelieerde kunstenaars Pierre Debusschere en Clara Duflos ook creaties gedeeld om uit te kiezen. Die laatste versierde vorig jaar nog de C11, het kleinere tweede zaaltje van de club, met een indrukwekkende fresco van 4,5 x 2,2 meter.

Last but not least is er een collectie posterafdrukken uit de eerste maanden van de club in 2018 beschikbaar om mee naar huis te nemen als eeuwig souvenir voor je favoriete clubavond.

Ervaringen

Funders die de toekomst van C12 ondersteunen, worden niet alleen beloond met memorabilia. Er is ook een verrassende selectie van ervaringen. Van een fotoshoot in het unieke decor van de club door professionele fotografen Antoine Grenez of Elodie Gerard, tot een once-in-a-lifetime privé pre-party op de dansvloer of zelfs een dineeravond naast het soundsystem van de club. Dat laatste wordt verzorgd door het Brusselse restaurant St Kilda, met de nadruk op seizoensproducten en ingrediënten uit korte voedselketens.

Voor de meest loyale clubgangers is er een exclusieve sleutelhanger beschikbaar als geschenk in ruil voor hun donatie. Dit geeft hen onbeperkte toegang tot de club gedurende de eerste maand (zilveren sleutelhanger) of jaar (gouden sleutelhanger) bij heropening van de club na de corona-crisis.

Tenslotte kunnen de creatievelingen onder de crowdfunders kiezen uit een reeks masterclasses, met een focus op jobs binnen het ecosysteem van de elektronische muziek. In de ervaren handen van enkele C12-regulars kan men zich verdiepen in muziekproductie, studiomixen of een DJ-workshop.

Het team hoopt 50.000 euro bijeen te krijgen om het verlies van de voorbije maanden te dekken en het risico op niet-overleven van deze crisis in te dijken.

De C12 crowdfunding campagne loopt van maandag 18 mei tot zondag 28 juni.