RADIO RUIT lanceert kersverse Gentse online radio tussen Vooruit en Music Mania in

Vanaf 7 juni start tussen Kunstencentrum Vooruit en Music Mania in de Sint-Pietersnieuwstraat RADIO RUIT, een “community-based” internet radio die je elke zondag een venster biedt op de Gentse music scene.

Radio Ruit creërt voor de jonge en creatieve Gentse muziekscene een platform en ontmoetingsplaats. Gelijkaardige initiatieven zoals de Brusselse Kiosk Radio, Antwerpse We Are Various en Amsterdamse Red Light Radio, evenals de unieke locatie tussen Vooruit en Music Mania gaven vorm aan het idee om verschillende Gentse muziekcollectieven samen te brengen. 

Elke zondagnamiddag tussen 14:00 en 18:00 stelt Radio Ruit de studio gratis ter beschikking van jonge collectieven, crews en DJs om zo te tonen wat er leeft in Gent. Radio Ruit koppelt deze uitzendingen aan een online platform en zendt uit op Facebook en radioruit.com. Ook met Urgent.fm zal een boeiende wisselwerking plaatsvinden waardoor bepaalde uitzendingen ook daar te horen zullen zijn.

We zien het voorlopig als een leeg doek dat dankzij de input van de juiste creatievelingen en jonge energie een boeiend, interessant en mooi schilderij wordt,” vertelt Ilja Bracke van Radio Ruit. “De collectieven zorgen via een combinatie van goede muziek, visuals en guests zelf voor een unieke uitzending. De mogelijkheden van live streaming zijn eindeloos en kunnen veel meer tonen dan de slaapkamer van een DJ. Tijdens het vormgeven van het concept kreeg Radio Ruit waardevolle input van de community; dat er interessante concepten en programma’s aankomen, dat staat buiten kijf. Laten we zeggen dat de zondagse take-overs die nu op het programma staan de eerste fase vormen. We hebben nog heel wat in petto.

Radio Ruit is een initiatief van vzw Freehouse, die zich inzet voor het creatief (her)activeren van ongebruikte ruimtes en gekend is van het cultuurplatform Monterey in het Citadelpark. Met de steun van Kunstencentrum Vooruit en Stad Gent realiseert de vzw nu Radio Ruit.

Het radiostation debuteert zondag 7 juni met een takeover verzorgd door het team achter GridEen jong, Gents collectief dat in de voorbije maanden nog Stenny van het Duitse label Ilian Tape en Paul Seul - één van de drijvende krachten achter het beruchte Parijse Casual Gabberz collectief - uitnodigde. Op het programma? Flan:elKnechtjongVers b2b Lou en Margot Mankiyan.