Fuzz Five #93 - Zeta Lys

De 93e Fuzz Five is er eentje van de Brusselse Zeta Lys. Nu donderdag speelt ze op het allereerste slaapconcert van Horst samen met Roméo Poirier en Far Beyond Quiet. Onderstaande tracks geven alvast een voorsmaakje van wat je daar muzikaal te wachten staat. 

1. Pablo's Eye - I Have No Other Compass

Wat begon als een online platform opgezet door een groep vrienden, is later door Ziggy aka Nosedrip uitgegroeid tot het label STROOM.tv. In de toenmalige studio van het platform in Gent heb ik destijds mijn allereerste radioshows mogen doen, en het zal daarom altijd een speciaal plekje in mijn hart bewaren.

All-time favoriet op STROOM.tv is de trilogie van Pablo’s Eye (Spring Break, Bardo for Pablo en Dark Matter);  een Belgische groep uit de jaren 90. 'I Have No Other Compass' sluit de tweede compilatie af (vol met nooit eerder uitgebracht materiaal) met hypnotiserende pads die in elkaar opzwellen en eigen esoterische wereld creëeren.

2. Ana Caprix - Anchorhold

Het zelf-uitgebrachte debutalbum ‘Anchorhold’ van Ana Caprix is waarschijnlijk een van de albums die ik het meest heb beluisterd in het afgelopen jaar. Een combinatie van ambient en trance met onwijs mooie melodieën die je door het hele album meeslepen - een album om je echt in te laten verdwalen. Ik denk dat ik wellicht bijna elke track op het album wel eens voorbij heb laten komen tijdens mijn residentie bij The Word Radio en Kiosk Radio.. Mijn favoriet: Heart of Stone.

3. Elysia Crampton - Crest (feat. Fanny Pankara Chuquimia)

Elysia Crampton heeft in de afgelopen jaren al vele vernieuwende muziek uitgebracht. ORCORARA 2010 is haar laatste album op het label PAN en fungeert als een stem van de Quechua en Aymara; de inheemse geheemschappen in de Andes-regio tussen Peru en Bolivia.

Het was oorspronkelijk uitgebracht als soundtrack van een installatie voor de Biennale de l'Image en Mouvement 2018 ‘The Sound of Screens Imploding’ in Genève, en bedoeld om gehoord te worden in een donkere kamer met diffuus licht, een omgeving waar je volledig in trance kan raken. Deze track, met Fanny Pankara Chuquimia, geeft dit beeld voor mij het best weer.

4. CS + Kreme - Mount Warning

Onlangs gereleased op The Trilogy Tapes door het Melbourse duo Conrad Standish and Sam Karme. Mount Warning sluit het album op surrealistische en hypnotische wijze af, een onwijs mooi opgebouwde track – geen andere woorden voor.

5. Lyra Pramuk  - Tendril

Voor de laatste track was het moeilijk kiezen tussen zowel Julianna Barwick (die net een nieuw album heeft uitgebracht op Ninja Tunes), Stine Janvin (Fake Synthetic Music op PAN) en Lyra Pramuk. Allen hebben ze een speciale manier om hun stem als instrument te gebruiken om tot bepaalde composities te komen.

Tendril is te vinden op het debut-album van Lyra Parmuk op het Ijslandse label Bedroom Community. Het volledige album is gemaakt met Lyra haar eigen stem, zwaar geprocessed en gelaagd tot een post-humane vorm. Niet geheel toevallig heeft ze ook al eerder samengewerkt met Holly Hernon en Colin Self. Het gehele album is zeker het luisteren waard, maar Tendril spring er voor mij bovenuit. 

Artiesten in dit artikel
Tags