Cultural Pro League: Cultuurhuizen worden voetbalclubs op sociale media als ludiek protest

Een opvallend statement eind deze week op de sociale media van verschillende culturele huizen. Onder meer KVS, Botanique, OLT Rivierenhof, Arenberg, De Studio en Onder Stroom vormen zich om tot voetbalclubs. Het is een ludiek protest tegen het strenge verbod op culturele evenementen. 

Het begon bij creatieve broedcentrale Onder Stroom in Antwerpen: “Het bericht dat voetbalsupporters live mochten supporteren in de filmzalen van Kinepolis schoot bij ons in het verkeerde keelgat,” zegt Frederik Van den Bril van Onder Stroom. “Onze culturele evenementen verliepen perfect veilig in open lucht, maar werden verplicht gesloten. Waarom kan dan samen in een cinemazaal kruipen wel?” 

Zeg niet langer bar, maar zeg kantine.
Zeg niet zaal, maar zeg lounge.
Zeg niet stoelen, zeg tribune
Zeg niet napraten, maar zeg de overwinning vieren.

Als ludiek protest doopten zij zich op sociale media om tot FC Onder Stroom en riepen andere cultuurhuizen op hetzelfde te doen. Eén van de andere initiatiefnemers is Jasper Declercq: “We besloten met een team designers gratis voetballogo’s te maken voor alle Vlaamse en Brusselse cultuurhuizen. Onder andere KVS, Sportpaleis, Lotto Arena, Vorst Nationaal en Botanique doen al mee en posten het op hun sociale media. Maar er zullen nog veel volgen!

"Van de amateurs tot de profs, onze cultuur is wereldklasse. Daarom verenigen wij ons in de Cultural Pro League."

Wij spelen met onze cultuur in Vlaanderen op het hoogste niveau. Van de amateurs tot de profs, onze culturele clubs zijn wereldklasse. Daarom verenigen wij ons in de Cultural Pro League. Hopelijk wil het beleid ons dan wel toestaan live evenementen te organiseren.” aldus Van den Bril.

Intussen heeft ook Brusselse club C12 laten weten dat ze achter het initiatief staan. De club roept fans op om C12 voetballogo's te maken en belonen de ontwerper van het beste logo zelfs met een t-shirt, fotoboek en totebag. "We zijn absoluut niet tegen voetbal, maar is cultuur niet even belangrijk als 22 spelers die achter een bal rennen?"

Concept en creatie: Benjamin De Moor, Vincent Peters, Koray Sels, Frederik Van den Bril, Jasper Declercq

Designs: Ellen Verbiest, Mathias Vanthienen, Undefined en kabinet.studio

Lijst deelnemende cultuurhuizen: onder meer KVS, Sportpaleis, Lotto Arena, Vorst Nationaal, Botanique, OLT Rivierenhof, Arenberg, Ancienne Belgique, De Roma, De Singel, Bozar, De Serre, Het Paleis, NT Gent, Rataplan, Sportpaleis, Vooruit, Trix, De Studio en Onder Stroom