Album

Aphex Twin – Syro

Aphex Twin

Aphex Twin – Syro

7
Releasedatum: 
18/09/2014

Er was een tijd dat Richard D. James - aka Aphex Twin, Polygon Window, Caustic Window, Blue Calx en een hele resem andere pseudoniemen – onklopbaar was in productionele technieken. Zijn muziek heeft zeer lang geklonken als iets uit een verre toekomst, gemaakt door een op de afgrond van waanzin balancerend genie. Het sprak tot de verbeelding, en doet dat nog steeds. Zijn invloed rijkt tot diep in de wortels van hedendaagse muziek met rabiate fans als Thom Yorke, Zomby, SBTRKT, en zowat de helft van de huidige, elektronische muziekscene. Er was een tijd, maar die tijd lijkt zo stilletjesaan te passeren. We beluisterden en schreven onze mening over Syro, het nieuwe album van Aphex Twin!

Als je kickt op die revolutionaire kant van Aphex Twin-materiaal (hoe geniaal was Windowlicker niet in 1999?) dan is Syro veel minder jouw ding. Veel mensen zaten 13 jaar lang te wachten op een album dat het spelbord opnieuw zou herindelen, Syro is niét dat album. Kwatongen zouden kunnen beweren dat James lui klinkt, de tracks onaf naar Aphex-normen, maar dat raakt onze koude kleren niet. De techniek lijkt te zijn bijgebeend, en wie de man nu pas ontdekt zal veel minder ondersteboven zijn simpelweg omdat er vandaag genoeg soortgelijke muziek uitkomt.

Hoe dan ook is Syro weer rààk. Prachtige arrangementen, abnormale synthklanken en hyperkinetische beats vormen weer een solide basis voor een album dat een eigen leven zal leiden in je hoofd. Het meeste op dit album lonkt naar de Selected Ambient Works van weleer, zonder alles te willen herhalen. Tegelijk klinkt alles ook toegankelijker, de weerhaken zijn er bijna allemaal uit. We kunnen zelf nauwelijks geloven hoe snel we mee waren.

Opener minipops 67 [120.2][source field mix] is schuifelende electro faux, en eigenlijk de enige ‘song’ als je het zo kan noemen. De vocoder moet verhullen dat er eigenlijk wel degelijk gezongen wordt. Wat er precies gezongen wordt, daar blijven we het antwoord schuldig op.

XMAS_EVET10 [120][thanaton3 mix] gorgelt maar door terwijl de ambient synths je vanuit de diepte een ander universum inzuigen. produk 29 [101] is glitchy Kraftwerk. 4 bit 9d api+e+6 [126.26] is onze persoonlijke favoriet, met zijn knisperende beats en heerlijk meanderende synthlijnen. CIRCLONT14 [152.97][shrymoming mix] kon zo op Drukqs, en zowel PAPAT4 [155][pineal mix] als s950tx16wasr10 [163.97][earth portal mix] zouden niet misstaan op één van de Selected Ambient Works. Afsluiten doen we met aisatsana [102], een prachtige pianocompositie, zwaar schatplichtig aan Erik Satie en het doet dienst als reminder dat James naast een gave om alles zo kapot mogelijk te laten klinken ook de magie van melodie bezit. De meest complete producer van elektronische muziek is terug, en de wraak smaakt bitterzoet.

Artiesten in dit artikel