Album

Ash Koosha - |AKA|

Ash Koosha
Ninja Tune • 2016

Ash Koosha - |AKA|

6
Releasedatum: 
01/04/2016

Ash Koosha is een van oorsprong Iraanse elektronische muzikant die nu in London woont. Achter deze man zit echter veel meer verscholen dan dat je zou denken. Zo heeft Ashkan Kooshanejad (echte naam) synesthesie, een neurologische aandoening waardoor de zintuigen onderlingen kunnen vermengen. Kleuren proeven of geluiden zien zijn de normaalste zaken voor mensen met synesthesie.

In zijn jeugd verkeerde Iran in een periode van censuur omtrent cultuur en muziek was schaars. Doorheen de jaren 90 versoepelde dit en Koosha begon “noises” te maken op zijn computer. Ook leerde hij gitaar, bass en drums te spelen.

Zijn liefde voor rockmuziek zorgde ervoor dat hij bassist werd bij de band Font. Hierdoor werd Ash gearresteerd. Bij zijn vrijlating besloot Ashkan om samen met een vriend de band Take It Easy Hospital te starten. Ze werden snel populair en speelden op The City Festival in Manchester. Toen hun drummer prompt gearresteerd werd, besloten de twee vrienden asiel aan te vragen in Engeland. 

Vanaf dan begon Ashkan zich vaak enkele weken terug te trekken voor muziek. Zijn 'nano-composities' ontstonden uit “het sonische gedrag van fractale patronen die bestaan in een uitgestrekte geluidsgolf maar zonder enige toonsverandering”. Mooie woorden die alleen maar kunnen beamen dat het buitengewone composities waren. 

Al snel werd hij via SoundCloud ontdekt en zijn daaruit volgend album Guud werd vernoemd in FACT’s Albums of the Year.

Met zijn nieuw album |AKA| heeft hij zijn muzikale experimenten nog een niveau hoger getild. Geleid door zijn fascinatie van zijn eigen synesthesie, probeert Koosha dit te gebruiken om geluiden te behandelen als een fysiek iets dat gebroken, gesmolten, verkleind of in een ruimte kan geplaatst worden.

Voor Ash draait het album rond transformaties in psychologische en technologische vooruitgangen met als resultaat altijd dezelfde mensen op het einde.

Het album zet meteen in met Ote, een absurd nummer met veel rare tonen. Aliengeluiden en gebiep steken uit boven de harde bas. Het is een gedurfde combinatie van buitenaards en dansbaar. In het midden van het nummer neemt een normale toon even de begeleiding over, totdat al snel de vreemde tonen weer op de voorgrond treden. Alvast een raar begin. 

Feather en Eluded geven een verdrietige glitch-achtige sfeer. Ze doen denken aan een computerspel uit de jaren '90 waar je in een triest stadje bent gekomen (denk Lavender Town uit Pokemon). Dit zielige deuntje gaat gepaard met een harde beat hier bovenop. 

Mudafossil is een hereniging met de oosterse roots van Ash Koosha. Een combinatie van traditionele muziek uit Iran met het nieuwe elektronische waarmee Ash later in zijn leven mee in aanraking kwam.

Hex brengt dan weer eerder iets visueels met zich mee. Ondergedompeld in een bron lijkt het alsof alles achter een muur van water plaatsvindt. Spirituele geluiden komen er bovenuit totdat op het einde het water lijkt te worden opgeslurpt. 

Waar Snow dan weer in uitblinkt, is het vrolijke aan de voorgrond te laten afspelen en het melancholische subtiel hierachter. Totdat ze beiden synchroniseren op een bepaald punt en er een dansbaar stuk uit ontstaat. Hier komt het trieste meer naar voren, maar de beat en het dansbare heeft hier de hoofdrol genomen. 

|AKA| voelt aan als een onuitputtelijke en chaotische bron aan geluiden en ideeën, bijna ieder nummer bestaat afzonderlijk van de anderen. Voor sommigen blijkt dit misschien een sterk punt, voor anderen weliswaar een tegenvaller. Zeker een aanrader voor de ruimdenkende muziekfan.

Artiesten in dit artikel