Christian Morgenstern Remixes - Collectors Box Set

Christian Morgenstern

Christian Morgenstern Remixes - Collectors Box Set

8
Releasedatum: 
18/03/2017

Vorig jaar bracht het Duitse Konsequent Records maar liefst acht EP's uit met geremasterde songs van de inmiddels overleden Berlijnse producer Christian Morgenstern. Hierop stonden telkens ook twee remixes van andere artiesten. Deze acht EP's zullen in maart gebundeld uitkomen in een limited edition box-set waarvan er maar 300 exemplaren gemaakt zullen worden. 

Christian Morgenstern was een Duitse artiest die vooral actief was eind jaren '90 en begin jaren 2000, tot zijn overlijden in 2003. Hoewel er speculaties waren over zijn dood, gaande van een skateboardongeluk tot hartfalen, is met de tijd gebleken dat Christian's dood geen ongeluk was, maar zijn eigen beslissing.

Morgenstern's werk is moeilijk in een hokje te duwen en zijn productiestijl variëert van album tot album. Vaak was zijn muziek geïnspireerd door synthpop uit de jaren '80, hetgeen resulteerde in melodieuze techno- en housetracks. 

Vorig jaar werd er een serie van acht EP's uitgebracht met op elke EP een geremasterde track van Christian. Daarnaast stonden er ook op elke EP een aantal Morgenstern-songs die door hedendaagse technoproducers in een nieuw jasje werden gestoken.

Onder andere Jonas Kopp, TWR72 en Nederlander Jeroen Search namen zijn muziek onder handen. Speciaal voor de liefhebbers komen deze acht EP's nu samen uit op vinyl in een speciale collector's edition.

Bovendien kondigt deze release ook de terugkeer van Konsequent Records aan, het label van Maral Salmassi waarop Morgenstern regelmatig muziek op uitbracht. Dit label heeft 12 jaar op non-actief gestaan, maar daar komt nu dus verandering in. 

Het artwork voor elke EP zal bestaan uit één achtste van een groter kunstwerk van de Amerikaan Nathan Baker. Als je al je EP's samen legt vormt dit dan een compleet kunstwerk van 128x64cm. De échte verzamelaars kunnen ook gaan voor de very exclusive box-set, die ook nog een sculptuur van de Berlijnse kunstenaar Thomas Scheibitz bevat en waarvan er slechts zeven exemplaren zullen uitkomen.

Wij beluisterden de verschillende EP's die uitgebracht zullen worden en waren onder de indruk. Net als in het originele werk van Morgenstern is er redelijk wat afwisseling te vinden op de verschillende EP's. Zo is er bijvoorbeeld kalmere, sfeervolle muziek in de vorm van een Dr. Shingo remix van de track Malaria en een Distant Echoes remix van het nummer Miscellaneous 10.

In grote lijnen is het echter wel de meer sinistere, harde techno die overheerst op dit album. TWR72 levert een stompende remix die qua stijl sterk aanleunt tegen ouder werk van artiesten als Adam Beyer (beluister Adam Beyer Selected Drumcode Works 96-00 om te weten wat we bedoelen) of Surgeon.

Ander zwaar werk wordt geleverd door Stanislav Tolkachev, die een zware industriële remix van The Future Is On Fire Pt. I maakte, en door Mistake Made, met een donkere, geheimzinnige remix van het nummer Steigreider.

De originele Morgenstern-tracks die op dit album staan kunnen wij ook smaken en behoren zelfs tot de beste van het album. Ons vielen vooral openingstrack All Night Dancing (met zijn aanstekelijke percussie) en Return To The Living Deaf (een Legowelt-achtig nummer, inclusief rondschietende laserbleeps) op.

Een album vol rasechte techno en een passend eerbetoon voor Christian Morgenstern. Voor verzamelaars is dit album een absolute aanrader!