Compilatie

Dave Clarke - Charcoal Eyes

Dave Clarke

Dave Clarke - Charcoal Eyes

8
Releasedatum: 
22/04/2016

Dave Clarkes productiestudio in zijn huidige woonplaats Amsterdam, de stad waar hij zo’n speciale band mee heeft, is eindelijk af. Dat vierde hij onlangs door een compilatie-album met remixen die hij in die studio afwerkte aan zijn fans voor te stellen. Kersvers kind Charcoal Eyes: A Selection Of Remixes From Amsterdam was geboren.

We zagen Dave Clarke vorige week aan het werk op Dour Festival waar hij een bevreemdende scheldtirade liet vallen en het even had over zijn recent auto-ongeluk. Muzikaal liet de man zich gaan in zijn typerende snoeiende techno, een genre dat absoluut niet aan bod komt in dit compilatie-album.

 

“Amsterdam, the city that frees me from my introspective porcupine edged personality, it’s beauty and acceptance helped me come out of my shell, it’s history gives me depth, long may our relationship continue.”

- Dave Clarke

De selectie van remixen wordt ingezet met de vocals van Placebo. Dat lijkt op het eerste zicht misschien een vreemde keuze voor een techno-icoon maar “doing remixes for bands that expose emotion in song format is a delicate privilege” is Clarkes antwoord daarop. Over de vocals valt volgens ons toch nog te discussiëren maar wie zijn wij om de man in twijfel te trekken. Wat hij muzikaal aanvangt met deze remix is gewoonweg geniaal.

Ook zijn remix op Louisahhh!!! & Maelstrom willen we extra in de verf zetten. Een twee jaar oude plaat op Brodinski’s Bromance-label die op het gemiddelde technofeest sindsdien regelmatig passeerde. Dave Clarke weet deze plaat perfect in een duister new wave jasje te stoppen en is naar eigen zeggen verkocht door de stem van Louisahhh!!! die aan Miss Kittin of Nina Kraviz doet denken.

Het is dat soort trage duistere electronica die de rode draad vormt in deze compilatie. Dat TV Treated van Belgische cultgroep The Neon Judgement ook geselecteerd werd, kan dan ook geen verrassing zijn. De remix werd al eerder uitgebracht op Lektroluv Records, waarin Clarkes Belgische maatje Radical G - lees hier ons interview - zijn interpretatie van deze klassieker ook al naar voren schoof. Clarke voedt TV Treated met een stevigere beat waardoor het aan een typische David Carretta -remix doet denken. Echt veel meerwaarde op het origineel is er nauwelijks maar dat was blijkbaar ook niet de bedoeling.

“It would be stupid to fuck the song structure too much, this is a sympathetic homage but using modern tools to bring it out more.”

- Dave Clarke

Ook in Wrong - jammer genoeg niet de Depeche Mode classic -, Exorcise, de eerste versie van These Days Are Mine, Flying Turns en Broken herkennen we duidelijk de sound van de duistere electronica periode 2000-2005. Voor die laatste twee kreeg Clarke hulp van Mr. Jones onder de noemer _Unsubscribe_. We horen strakke electrosounds, breakbeat-intermezzo’s, new wave vocals van I Am Kloot en uiteindelijk dan toch Dave Clarkes visitekaartje in de vorm van repetitieve cymbalen en TR-909 claps. Denk DJ Hell, denk The Hacker, denk Tiefschwarz.

Met de remixen op A Place To Bury Strangers (Straight), de tweede remix op I Am Kloot (These Days Are Mine) en de tweede remix op The Amazing Snakeheads (Here It Comes Again) doet Clarke zijn punkverleden alle eer aan. Waar de I Am Kloot remix nog de subtiele rockscene aanraakt via new wave à la The Cure zijn het vooral die andere twee remixen die het rock ‘n’ roll gehalte van deze compilatie enkele niveaus omhoog krikken.

Snerpende gitaren uit de hardrock- en schreeuwende stemmen uit de metalwereld zijn elementen die je niet meteen zou verwachten bij Engelands grootste techno-icoon. De vette strepen distortion, duistere breaks en noise doen soms zelfs aan The Panacea denken. Dit is een zeer veelzijdig album.

Hoezo, geen techno op een Dave Clarke album? Toch wel, hetzij in zuinige mate. De eerste versie van Here It Comes Again bijvoorbeeld geeft de technofans wat het wil. Ook in Rebellion komt het repetitief technokarakter de kop opsteken die ondersteund wordt door enkele subtiele viooltoetsen.

In tegenstelling tot zijn dj-sets laat Dave Clarke met deze fijne selectie van remixen zijn genre-overlappende ingesteldheid zien. Dit album gaat van punk naar new wave naar breakbeat naar techno naar electro naar electric body music en weer terug. Er is wel één rode draad in dit album: duisternis.

En dat vinden we lekker zo, beluisteren na zonsondergang op eigen risico.

Tracklist

 1. Placebo - Scene Of The Crime (remix)
 2. Louisahhh!!! & Maelstrom - Rough & Tender (gothic stripped down remix)
 3. The Soft Moon - Wrong (remix)
 4. The Neon Judgement - TV Treated (gothic remix)
 5. Gazelle Twin - Exorcise (remix)
 6. Amazing Snakeheads - Here It Comes Again (remix)
 7. Digital 21 + Stefan Olsdal - Rebellion (fripped out remix)
 8. I Am Kloot - These Days Are Mine (remix)
 9. A Place To Bury Strangers - Straight (remix)
 10. I Am Kloot - These Days Are Mine (acoustic remix)
 11. Amazing Snakeheads - Here It Comes Again (rework)
 12. Crash Course In Science - Flying Turns (_Unsubscribe_ remix)
 13. House of Black Lanterns - Broken featuring Ghettozoid (_Unsubscribe_ remix)