Album

Dijf Sanders - Moonlit Planetarium

Dijf Sanders

Dijf Sanders - Moonlit Planetarium

9
Releasedatum: 
06/11/2015

Wanneer Dijf Sanders iets doet, luisteren we. Zopas bracht de Gentse duizendpoot Moonlit Planetarium uit, een bijzonder exotisch klinkend album in eigen beheer. Wij fan!

Dijf Sanders, die naast enkele solo-albums ook z'n verdiensten heeft bij Teddiedrum en The Violent Husbands, zal immer bezig blijven. Drie jaar terug kon je hem onder meer zien in Soundtrack op Canvas, het programma rond muziekmakers dat genomineerd werd voor een Emmy-award. Nu is er dat gloednieuwe album uit het niets. De producer neemt ons mee naar z'n Moonlit Planetarium.

Van bij verzengende opener Retired Sportswatch horen we druppelende regen, ratelende drums en een intrigerende oosterse fluit alsof we zelf in het oerwoud zitten. Ook Subway houdt de sfeer fascinerend kalm met handgeklap en een zacht stemgeluid die ons gerust elke avond mag komen in slaap zingen. Het is zalig vertoeven in deze nachtelijke plantentuin.

In de titletrack en The Campsite (mét Chilly Gonzales-alike vocals) gaat de componist meer het experimentele pad op. De nummers hebben wat weg van een slechte trip doorheen Jungle Book of Aladdin, maar telkens net op tijd keert de orde terug met zachte percussie en fluiten. Beheerste kunde.

Wakeboard en rijkelijk gevulde afsluiter Snippets doen het dan weer met jazz-elementen, waaronder de sax van Nathan Daems. Het snellere Sweet Dreams en Indian Cashregister op deel twee van de plaat klinken minder exotisch dankzij meer gebruik van synths en electronica.

Wie pompende beats verwachtte, is eraan voor de moeite. Het is chille ambient met heel wat exotica en oosterse invloeden die deze conceptplaat tot een pareltje maakte. Dankzij de briljante produceskills én knap uitgewerkte ideëen gaan we nog vaak terugkeren naar deze nachtelijke jungle. Hulde.

Artiesten in dit artikel