Album

DJ Hell - Zukunftsmusik

DJ Hell

DJ Hell - Zukunftsmusik

8
Releasedatum: 
16/06/2017

Ja, DJ Hell leeft nog en ja, z'n label International Deejay Gigolo evenzeer. Hijzelf is 54 ondertussen, het label viert dit jaar dan weer de twintigste verjaardag. Het is acht jaar geleden dat er nog een album van zijn hand in de rekken lag, maar met dit Zukunfstmusik bewijst de oude knar het nog steeds te kunnen.

DJ Hell neemt dus ruim z'n tijd. Ook dit album heeft geen haast: langzame elektronica en old school techno glijden voorbij. Zo klinken Anything Anytime als Vitalic op valium en hebben de bleeps in Car Car Car of Wir Reiten Durch Die Nacht iets Kraftwerkiaans.

Zukunfstmusik klinkt goed georkestreerd, minutieus in elkaar gepuzzeld en daardoor soms orkestraal. Wie de Duitser niet als DJ kent, zou dit met nummers als I Want My Future Back of de strijkers in Army Of Strangers haast klassieke muziek vinden.

Op dit album blikt DJ Hell terug op decennia lang een rol te spelen in hernieuwende muziek en socioculturele stromingen. Zo is hij een trouwe supporter van Femen en komt hij meer dan eens op voor homorechten. Die drive linkt hij aan z'n gevoel voor experiment. Op Zukunfstmusik vertaalt zich dat in kosmische beats, slepende drumcomputers en dramatiek in de arrangementen.

Toch moet je mee zijn, want niet elk experiment is fascinerend. Guede kan voor de een lekker wegtrippelen als de ideale achtergrondplaat tijdens het werk, maar kan voor de ander dan weer saaie eenheidsworst zijn. Hetzelfde gaat op voor Mantra.

Of er ook gedanst wordt? Zelden, maar het gebeurt wel. I Want U is onvervalst dansvloerjolijt. Wild At Art klinkt al iets abstracter, maar dendert eveneens. Met afsluiter With U (met de vocals van Stereo MC's) erbij vormt dat slechts een drietal tracks dat in een set kan opduiken. Het legertje remixers dat het album onder handen neemt, brengt daar echter snel verandering in.

Geen clubbangers maar langzame elektronica met een melkweg aan bliepjes rondom zich. Ze konden in Frankfurt niemand beter strikken als curator voor het Museum of Modern Electronic Music (MOMEM), dat volgend jaar zal openen.

Artiesten in dit artikel