Compilatie

Fabric Presents: Bonobo

Bonobo
7,5
Fabric • 2019

Fabric Presents: Bonobo

7,5
Releasedatum: 
01/03/2019

Eind vorig jaar kondigde de Londense nachtclub Fabric aan dat er gestopt zou worden met de toonaangevende Fabric- en Fabriclive-mixtapes. De iconische reeksen waarop mixes van onder andere Tale Of Us, Sasha, Nina Kraviz maar ook Caspa & Rusko, High Contrast en Calibre verschenen telden beiden exact 100 edities. De honderdste editie van de Fabric-compilaties werd onder handen genomen door Fabric-eigenaar Keith Reiley, in samenwerking met residents Terry Francis en Craig Richards. De Fabriclive-reeks werd afgesloten door niemand minder dan Burial en Kode 9.

Gisteren verscheen de eerste editie van een nieuwe reeks compilaties: Fabric Presents. De bedoeling van deze reeks is om ook de artiesten te dekken die tijdens de week optreden in Fabric en zodoende het scala aan genres te verbreden. Zoals verwacht werd er voor de eerste editie een klepper van formaat gestrikt: Bonobo.

Simon Green, ofte Bonobo, behoeft niet veel introductie meer. De Brit maakte ondertussen al zes langspeelalbums en wist met zijn mix van hip-hop-beats, vakkundige samplewerk en zweverige house-invloeden een geheel eigen plaats te veroveren in de wereld van de elektronische muziek.

Terwijl zijn eigen muziek vaak meer naar lounge en trip-hop toe leunt trekt hij op deze Fabric Presents resoluut de danskaart. Openen doet hij in stijl met een gloednieuwe eigen track: Flicker, een dromerig nummer dat het midden houdt tussen house en een soort oerwoud-achtige electronica.  Op zich is het geen slecht nummer, maar naar Bonobo-maatstaven kan het beter. 

Als Flicker naadloos overgaat in Boston Common, nog een track van de hand van Green zelf die eerder al uitkwam op de double CD-editie van Migrations, worden wij wél enthousiast. Boston Common is makkelijk éen van de betere tracks die de man de afgelopen jaren maakte. 

Luisteren naar een mix van Bonobo is altijd als een trip naar een land ergens in het verre Oosten, en dat is ook in dit geval niet anders. In het eerste deel van de mix wordt er gesmeten met rammelende percussies (zoals in Cold Harbour van Dark Sky en Afriquoi) en oriëntaalse samples (zoals in het heerlijke Hidden Tropics van Alex Kassian).

Ondanks dat de exotische invloeden nooit veraf zijn is deze mix voor Green zijn doen wel opvallend elektronisch. Waar hij vroeger wel eens tracks speelde die nog met klassieke instrumenten gemaakt zijn horen we nu uitsluitend pure electronica. Zo passeren artiesten als Laurent Garnier en Âme de revue, alsook DJ Seinfeld met een heerlijk breakbeatnummer (Stargard) en O’Flynn met Tkotn (check zeker ook Desmond’s Empire van hem).

Met Collage Of Dreams van John Beltran, een uitstekende, atmosferische song waar geen drums in te horen zijn, laat Green de mix rustig ten einde lopen.

Op zich levert Green een uitstekende mix af waarop de Bonobo-stempel onmiskenbaar gedrukt staat. Anderzijds vinden wij het spijtig dat hij in deze mix zo elektronisch gaat. Dit had net zo goed een nieuwe Fabriclive-editie kunnen zijn, terwijl Fabric Presents net beoogde om een breder spectrum aan genres aan bod te laten komen.