Hospital Records - We Are 21

High Contrast

Hospital Records - We Are 21

8
Releasedatum: 
27/01/2017

Het Britse Hospital Records heeft zijn 21e kaarsje uitgeblazen en dat zullen we geweten hebben! Ter ere van deze gebeurtenis wordt er een compilatiealbum van maar liefst 68 nummers uitgebracht.

Wie drum 'n' bass zegt zegt Hospital Records. Dit label bestaat al sinds 1996 en heeft zich onder de hoede van Chris Coss en Tony Colman (beter bekend als London Elektricity) ontpopt tot het grootste label in het genre. Onder Hospital  Records werden artiesten als High ContrastLogistics en Nu:Tone groot.

Naast talloze evenementen (vaak in de Londense Fabric), een eigen festival (Hospitality In The Park) en een eigen sublabel voor meer underground muziek (Med School Music) is Hospital Records ook goed voor inmiddels 300 releases. Ter ere van de 300e release, die uitkwam in december 2016, werd er eind vorig jaar nog een 180 pagina's tellend boek (NHS: 300: Appendix) uitgegeven met foto's en verhalen van 1996 tot nu. Samen met dit boek kwam uiteraard ook de gevierde 300e release zelf uit, een EP van 6 nummers waarop tracks van onder andere LogisticsKeeno en labelbaas London Elektricity zelf staan.

Het feest voor de 300e release is nog niet helemaal afgelopen of er is al een nieuwe reden tot vieren, want Hospital blaast zijn 21e kaarsje uit! Voor de 18e verjaardag van het label werd ook al het album We Are 18 uitgegeven. Nu, 3 jaar, later is het tijd voor We Are 21. Dit compilatiealbum zal maar liefst 68 nummers tellen waaronder een pak nieuwe! Ongeveer éen derde van de tracklist bestaat uit nieuw werk, dit van onder andere LogisticsUrbandawn en S.P.Y.

Als we naar de tracklist kijken zien we meteen dat er een aantal artiesten meerdere nummers op dit album heeft staan. Openen wordt er gedaan met Foley Funk van Urbandawn, meteen ook de artiest die het meest te horen is op dit album (maar liefst 4 nummers zijn van zijn hand). Foley Funk is redelijk hard voor een Hospital-track. Het volgende nummer (een nieuwe track van Flite) biedt hiervoor wat tegengewicht en is een stuk lichter. Hierna krijgen we een samenwerking te horen van S.P.Y. en EtherwoodBecause Of You. Zoals dat wel vaker zo is bij muziek van S.P.Y. is dit een nummer dat liquid aandoet maar toch redelijk donkere kantjes heeft. Het nummer dat hierop volgt, Chasing Sunrise van Metrik, gaat dan weer voor de volle 100% de commerciële toer op en is een keuze die wij persoonlijk minder kunnen smaken.

Deze balans tussen liquid/hard en commerciëel/underground wordt gedurende het hele album gezocht. Steviger werk is er onder andere in de vorm van Hugh Hardie (met Soundsystem Dub), Whiney (die met drie tracks op het album staat), Spectrasoul (met Tough Linen en twee remixes), Noisia (met Motion Blur) en Machine Code (met Planet 9).

Hospital zou Hospital niet zijn als er ook niet een flinke portie liquid drum 'n bass op dit album stond. Enkele van deze nummers die ons opvielen zijn Shueng Wan van Logistics, een Nu:Tone remix van KwabsHold On A While van TechnimaticEmber van Dawn Wall en Eldervine, een samenwerking tussen de Japanner Makoto en Blu Mar TenMakoto staat trouwens met nog een nummer op deze compilatie, Speed Of Life (naar onze mening éen van de betere van het album).

Ook de eerder commerciële kant van drum 'n bass is vertegenwoordigd op dit album. Zo is er een nieuwe samenwerking van Fred V & Grafix met Metrik te horen (dat ons behoorlijk aan Netsky deed denken) en ook noorderbuur Maduk is van de partij met het nummer Got Me Thinking. Uiteraard mocht Hospital-ster High Contrast niet ontbreken, van hem vinden we het nummer Reminding terug op deze CD. High Contrast heeft naar onze mening trouwens het zeldzame talent om muziek voor de grote massa te maken zonder dat deze echt cheesy gaat klinken.

Als je 68 nummers op een album hebt staan, is het niet verwonderlijk dat er een paar vreemde eenden in de bijt zijn. In dit geval is dat onder andere Milkyway met Fairy Tale, een nummer dat begint als een elektronisch nummer dat van Flume had kunnen zijn en halverwege een aantal versnellingen hoger schakelt naar echte drum 'n' bass. Vreemd genoeg staat ook Machinedrum op dit album met Do It 4 You, een nummer waarbij de link met drum 'n' bass behoorlijk ver te zoeken is. Aangezien Do It 4 You een uitstekende track is hoor je ons hier echter niet over klagen! 

Dan is er ook nog MAD van Mat Zo, een nummer gemaakt aan de hand van handig bewerkte voicesamples waarbij wij onwillekeurig aan het nummer Junk van The Proxy moesten denken. Ook de remix van Urbandawn voor London Elektricity viel ons op, maar dan gewoon omdat we fan zijn van het origineel. Urbandawn doet zijn best, maar zijn remix kan voor ons niet tippen aan het origineel uit 2005.

Ten slotte nog een eervolle vermelding voor zowel Alix Perez en Phase omdat zij de enige Belgen zijn met een nummer op dit album. Bij Phase is dit zijn nieuwe nummer The Motion. Bij Alix Perez betreft het een samenwerking met Zero T. Terwijl The Ladders van Alix Perez & Zero T probleemloos als donker bestempeld kan worden zoekt Phase meer naar een evenwicht en komen er tussen de donkere tonen van The Motion toch ook enkele zonnestralen door.