Album

Jay Daniel - Broken Knowz

Jay Daniel
Ninja Tune • 2016

Jay Daniel - Broken Knowz

7
Releasedatum: 
25/11/2016

Detroit, een vaste waarde in de muziekgeschiedenis. De industriële stad leverde reeds legendes en household names zoals J Dilla, Detroit techno en Aretha Franklin. Het is een stad die qua muziek nooit stil heeft gestaan en in het hedendaagse stadsleven maken nieuwe artiesten alvast hun opwachting. Jay Daniel is er daar eentje van die ongetwijfeld het muzikale nalatenschap verder zal zetten. 

Op zijn eerste langspeler focust de 25-jarige producer zich voornamelijk op live percussie. Laag na laag bouwen de nummers stilaan op in een crescendo dat steeds complexer blijkt om dan weer uit te dijen, ter illustratie al meteen het eerste nummer Last Of The Dogons.

Hoe verder je het album induikt, hoe meer je de kernelementen begint te onderscheiden. Akoestische percussie, herhaling en steeds die trage opbouw zorgen voor nummers waarvan de good vibes je helemaal inpalmen. 

Voor sommigen werkt het repetitieve misschien niet, maar voor een percussie-fanaat (zoals wij) heeft het een ei zo na mediterend effect. Natuurlijk zit er veel variatie in de gebruikte percussie-instrumenten, zeldzame synths en de af en toe opstekende vocals, maar baanbrekend is het niet. 

Snerpende hi-hats en een gedempte bas steken als disco-intro van wal op 1001 Nights, een nummer waar het oude akoestische met het nieuwe elektronische mengt. Een samensmelting van Detroitse muziekculturen. 

Een hoop geschiedenis zit verborgen in Broken Knowz, of de luisteraars het eruit halen ligt compleet bij hen. Zo ook met het laatste nummer. Vernoemd naar de Yoruba godin van de oceaan sluit Yemaya  met haar Afrikaanse ritmes het album perfect af.

Goede percussie kan ons steeds bekoren, zo ook hier. Jay Daniel ontknoopt zich op Broken Knowz tot een percussiemeester, van jingles tot high en low toms, tot aanstekelijk geklap. Het geheel vormt niet zozeer een album om op te dansen, maar eerder iets om bij neer te zitten en de ritmes hun werk te laten doen. 

Artiesten in dit artikel

Gerelateerd