Album

Kölsch - 1983

Kölsch
MusicKompakt • 2015

Kölsch - 1983

6
Releasedatum: 
08/06/2015

Denemarken, land van kille elektronica? Trentemøller en Noir zouden je doen denken van wel. Kölsch hanteert echter een andere aanpak, die van de melodieuze techno. Met debuutplaat 1977 leek ie wel een hitjesalbum te lanceren, vraag is of opvolger 1983 die lijn volgt. Onze review!

"Dit album is echt een reisalbum. Het doet me herinneren aan de roadtrips met m'n ouders, waarbij we van Kopenhagen naar het zuiden van Frankrijk reden. Ik zag Europa voorbijflitsen met de soundtrack van mijn pa in de cassettespeler", vertelde de producer in ons interview. Hou Fuzz Magazine in de gaten voor die babbel!

Titletrack 1983 lijkt als opener een eerste studiocheck uit te voeren. Wat kunnen deze synths nu eigenlijk weer allemaal? Het is moeilijk om deze vier minuten een heus nummer te noemen. Talbot, met een eerste maal Gregor Schwellenbach als kompaan, haalt wel songstructuur uit de kast. Het zijn verrassend genoeg vooral strijkers die daar voor zorgen. Later komt Schwellenbach (en z’n strijkers) nog terug in tweeluik The Road en Cassiopeia. Vooral die laatste is ons inzien het beste nummer op de plaat, ondanks de concurrentie van Unterwegs en E45.

Tussendoor volgt de gezapige luwte. Nummers als Moonface, Two Birds en Pacer of later nog Die Anderen hebben elk een erg zomers karakter, met een vaag randje van trance. Dat ze in één zin worden genoemd, doet wel onthullen dat ze al bij al anoniem passeren. Disclaimer: bij de release van 1977 hadden we net datzelfde gevoel. Groeiplaat, weetjewel. Maar evengoed geldt: soundtrack nodig voor komende zomervakantie? Met een Kölsch-album zal je niets, maar dan ook niets, misdoen.

Single DerDieDas is, zoals geweten, er vol op. Ook Tomas Hø​ffding van WhoMadeWho komt langs: hij verzorgt de vrij dramatisch vocals in het verder puike Bloodline. Volgende single? We gokken van wel. Last but nog least voegt Waa Industry vocals toe aan gezapige afsluiter Papageno 30 Years Later.

Later deze zomer kan je Kölsch nog aan het werk zien op Paradise City. Kompakt brengt dit album uit op 8 juni!

Tracklist 
01. 1983 
02. Talbot feat. Gregor Schwellenbach 
03. Moonface 
04. Two Birds 
05. Pacer 
06. The Road feat. Gregor Schwellenbach 
07. Cassiopeia feat. Gregor Schwellenbach 
08. DerDieDas 
09. Die Anderen 
10. Bloodline feat. Tomas Høffding of WhoMadeWho 
11. Unterwegs 
12. E45 
13. Papageno 30 Years Later feat. Waa Industry

Herinneringen uit de jeugd, of mooie verkoopspraat om een langdurig verhaal uit te kunnen schrijven? Neen, we zijn te kritisch: Kölsch heeft zijn producestrepen al lang verdiend. Voordien met z’n voornaam Rune, nu de bevestiging (alsof dat nog nodig was?) met z’n achternaam. We zijn blij met jou op dezelfde aardbol rond te lopen, Kölsch!

Artiesten in dit artikel