E.P.

Kölsch & Michael Mayer - Dogma

Kölsch
BeatportIPSO • 2016

Kölsch & Michael Mayer - Dogma

8
Releasedatum: 
20/05/2016

De Deense held Kölsch heeft geen zittend gat. Hij leverde nog maar net fantastische herwerkingen af van de klassieker Robot van Sven Väth en Trouble at Séance van Damien Lazarus & The Ancient Moons of er staat alweer een nieuw avontuur te wachten. Onder het dak van het legendarische Kompakt Records begint Kölsch nu met een eigen label, genaamd IPSO.

Het opzet is dat hij voor elke release een persoonlijke vriend of held uitnodigt om samen aan het brouwen te slaan. Verder zal deze reeks releases ook gekenmerkt worden door een streven naar eenvoud en het werken met beperkte middelen. Dit zorgt er volgens Kölsch soms voor dat het beste in de artiest naar boven komt, een idee dat hij ontleent heeft aan de Deense Dogma-films. Het Dogma 95-collectief van onder meer Lars Von Trier zwoor een eed van zuiverheid met de bedoeling om pure cinema te maken met erg weinig, maar zorgvuldig uitgekozen materiaal.

Met dat in het achterhoofd besliste Kölsch om voor de eerste release met slechts één enkel hardware-instrument aan de slag te gaan. De partner in crime voor dit eerste wapenfeit is Michael Mayer, oprichter van Kompakt en al jaren bevriend met KölschMayer werd belast met de keuze van het instrument en zijn keuze viel op een oud Yamaha-orgel uit de studio van Jörg Burger, één van de eerste Duitse producers van minimal en techno.

Het resultaat van deze leuke, muzikale denkoefening zijn de nummers Dogma 1 en Dogma 2. Dogma 1 is Kölsch zoals we hem kennen vanop de albums 1977 en 1983: melodisch, dromerig en eenvoudig. Dogma 2 is minder melodisch en eerder mysterieus van sfeer, maar ook de meest clubby track van de twee. Dit lijkt eerder de invloed van Mayer te zijn, die meestal iets droger en soms wat bevreemdend uit de hoek komt.

Het mag duidelijk zijn, het sterrenduo van Kompakt heeft dat oude Yamaha-orgel goed uitgeperst. Meesterlijk eenvoudige techno als perfecte start van een intrigerend labelavontuur dat we graag op de voet blijven volgen.

Artiesten in dit artikel