E.P.

Kijumba - She Drives A Red Ferrari

Kijumba
Taub Recordings • 2017

Kijumba - She Drives A Red Ferrari

8
Releasedatum: 
07/07/2017

Kijumba, de Limburgse leeuw uit het Taub-kamp, komt weer aandraven met nieuw materiaal. Een half jaar na zijn TNGRN EP op het Sint-Truidense label leren we alweer een volwassenere en andere kant van de jongeman kennen. De tracks op She Drives A Red Ferrari ruiken heel erg naar zonnecrème en de jaren tachtig, en laat dat nu precies zijn wat we met de festivalmaanden in het verschiet kunnen gebruiken!

Beginnen doen we met titeltrack in de original mix. She Drives A Red Ferrari leunt sterk op een eenvoudige maar klinkende hook die vanaf seconde één goed in de mix zit genesteld. Met wat klinkende claps en hihats bouwt Yannick verder op deze oerdegelijke groove, en eens de secundaire leads elkaar beginnen af te wisselen, zijn we verkocht.

De daaropvolgende remix van Palermo Disco Squad (ons elders ook bekend als Innershades) slaat de bal allesbehalve mis. Met nog wat rauwere synths en een lager tempo is de nostalgietrip compleet! Helemaal in zijn element met de leadmelodie drijft PDS de retrovibe op tot 11. Een heel welgekomen en geslaagde toevoeging aan het basismateriaal!

Ook op remix duty: de mysterieuze Brahma Kamal. Hoewel diens bijdrage aan de kerstmiscompilatie en zijn eigen EP op het Taub label ons zeker konden smaken, haalt hij hier voor ons wat mindere punten, maar dat kan vooral liggen aan zijn keuze om de originele melodie achterwege te laten. Natuurlijk is wat variatie altijd welkom, maar we hebben het gevoel dat we deze harde percussie en bijtende acid van hem al hebben gehoord.

Een tweede original uit onverwachte hoek: Night MomKijumba gaat verder uit zijn comfortzone en drijft het tempo op voor een nummer vol breaks. Ook hier toont Yannick weer een feilloos oog voor detail: de kicks zijn afgewerkt, de percussie zit perfect. Toch lijkt dit idee maar oppervlakkig uitgewerkt, en geloven we dat er meer potentieel zit in de melodische strijkers die zo nu en dan de kop opsteken.

Als afsluiter krijgen we nog AMok voorgeschoteld. Hierin herkennen we de Kijumba van weleer, met zijn bulkende kicks en heldere claps, maar zijn synthlijn hint toch weer naar die nostalgie van opener She Drives A Red Ferrari. Deze track is simpelweg plezant, no-nonsense clubmateriaal.

Op She Drives A Red Ferrari zien we Kijumba nog wat verder duiken in de muziekgeschiedenis, en het doet ons enorm plezier dat hij uit zo veel verschillende hoeken zijn inspiratie haalt. Hoewel Night Mom qua uitwerking zeker nog meer potentieel had, horen we Yannick veel liever experimenteren met andere vormen dan dat we hem zien terugvallen op oude gewoontes.

Een persoonlijk hoogtepunt vinden we in de remix van Palermo Disco Squad, die druipt van nostalgie. Kijumba verrast en toont belofte!